Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola

FOTO Uspješno završio projekt „Srcem i znanjem do zdravlja“ kojim su mnogi saznali kako se pravilno hraniti

Objavljeno: 08.06.2018. 20:05

Zadnja izmjena: 08.06.2018. 20:12

U Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi u Varaždinu održana je završna konferencija projekta „Srcem i znanjem do zdravlja“. Uz učenike i djelatnike škole, na konferenciji su bili nazočni i predstavnici Varaždinske županije, Grada Varaždina, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije te Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin koji su ujedno bili i sudionici u projektu.

Uz ravnatelja škole Zorana Hajeka, nazočne je pozdravio zamjenik župana Tomislav Paljak te zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, dok je s aktivnostima i provedbom projekta, nazočne upoznala autorica i voditeljica projekta Karmen Kokot.

Projekt je realiziran u drugom polugodištu ove školske godine, a uključivao je niz aktivnosti usmjerenih na rješavanje problema vezanih uz nepravilne prehrambene navike koje dovode do kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti koje su danas glavni uzrok smrtnosti stanovništva.

Aktivnosti projekta obuhvaćale su javnozdravstvene akcije i radionice za građane usmjerene na rješavanje navedene problematike te radionice „Zdravlje u bojama“ koje su se provodile u vrtićima te županijskim i gradskim osnovnim školama.

Šećeri jedan od glavnih uzroka pretilosti djece

Budući da je kod djece jedan od glavnih uzroka pretilosti prekomjerna konzumacija hrane bogate rafiniranim šećerom, radionice „Zdravlje u bojama“ bile su usmjerene na pripremu slatkih obroka bez dodatka rafiniranog šećera, odnosno zaslađivanju hrane „zdravijim“ izborom, tj. hranom „ u bojama“ kao što su voće, med i sl., dajući prednost hrani lokalnog podrijetla. U sklopu projekta, izrađena je i brošura s receptima i nutricionističkim savjetima koju su djeca dobila na radionicama.

Nositelj projekta je Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, a učenici zanimanja tehničar nutricionist sudjelovali su u ulozi edukatora što doprinosi jačanju strukovnih kompetencija učenika kroz primjer dobre prakse. Kao zahvalu za nesebičan volonterski angažman učenika, ravnatelj škole Zoran Hajek nutricionistima-volonterima uručio je vrijedne knjige.

 

Komentari