Čuvanje tradicije

Foto - U Trnovcu pokazali kako se nekad želo i vršilo žito

Objavljeno: 30.06.2024. 10:00

Zadnja izmjena: 30.06.2024. 10:01

U Trnovcu su u subotu održane 12. Žetvene svečanosti, manifestacija na kojoj su organizatori KUD "Mak" Trnovec i njihovi gosti prikazali kako se nekada želo i vršilo žito, na kojoj je sudjelovalo devet ekipa s područja Varaždinske županije i šire, izvijestili su iz Općine Trnovec Bartolovečki.

Na svečanostima su nastupili KUD "Mak" Trnovec, Udruga "Gotali" Gotalovec, udruge žena "Trnovečko srce", "Cvijet" Šemovec, "Jalžabet", "Lepoglavski pušlek" Lepoglava, Udruga Umirovljenika Općine Trnovec Bartolovečki, Udruga "Hajdina" Kućan – Zbelava i KUD "Voća" Donja voća, a zadovoljstvo tom sad već tradicionalnom manifestacijom izrazila je općinska načelnica Verica Vitković.

– Žito je zrelo i danas smo vidjeli kako se to nekad želo na starinski način, imamo kose, srpove i sav ostali alat i pribor koji se nekad koristio. Nije bilo mobitela, nije bilo digitrona, nego se na starinski način radilo – rekla je Vitković.

Stričak pokazao kako zna kositi

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je kako je cilj ovakvih manifestacija podsjetiti na to kako su nekad živjeli, stvarali i radili naši djedovi i bake te je pokazao kako i dan-danas zna kositi.

– Nakon cjelogodišnje muke, truda i rada u polju, dočekali bi te žetvene dane i to je bila posebna radost i veselje. Hvala Općini, a i svim udrugama koje su uključene u sve ovo da se prisjetimo tih dana – rekao je Stričak te dodao da i sȃm dan-danas zna kositi sa srpom i kosom s obzirom na to da je kao dijete pomagao roditeljima, bakama i djedovima u polju, što je pokazao i na ovogodišnjim Žetvenim svečanostima.

 

Komentari