gradski muzej varaždin

Foto - Uz Dan grada otvorena izložba posvećena kulturi vina i povijesti vinogradarstva

Objavljeno: 08.12.2023. 20:02

Zadnja izmjena: 08.12.2023. 20:02

Izložba Gradskog muzeja Varaždin pod nazivom Bistra kaplja vrednija od zlata, posvećena kulturi vina i povijesti vinogradarstva na varaždinskom području, otvorena je u palači Herzer.

Izložbu je otvorio Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Centra tradicijske kulture u Varaždinu. Izložba obuhvaća raznorodne predmete iz fundusa GMV-a kojima se predstavlja kompleksan odnos čovjeka i vina, odnosno značaj vina kroz kulturološki, ekonomski i socijalni aspekt i njegov utjecaj na društvo, religiju, slobodno vrijeme, ali i na oblikovanje raznih običaja, vjerovanja i tradicija. Tako se, između ostalog, istražuju i prikazuju porijeklo i povijest vinove loze, ekonomski značaj vinogradarstva, tradicionalne metode uzgoja i tehnološki napredak u proizvodnji, prirodni elementi koji utječu na lozu, ali i utjecaj čovjeka i tradicije.

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Varaždinske županije i Grada Varaždina, kao i vlastitim sredstvima Gradskog muzeja Varaždin. Autorica stručne koncepcije je Nataša Mihinjač, kustosica u GMV-u. Izložba je postavljena za razgled do 15. rujna iduće godine, a tijekom njezina održavanja objavit će se prateći katalog, priredit će se nekoliko popratnih tematskih programa u sklopu Srijede u Muzeju, kao i organizirati edukacijske radionice. 

Komentari