vinograd obitelji turković

FOTO: Uz vino, kulinarske delicije i ceremoniju rezidbe trsova proslavilo se Vincekovo i na Varaždinbregu

Objavljeno: 21.01.2017. 19:11

Zadnja izmjena: 21.01.2017. 19:11

Foto: Viktor Hranić

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“ zajedno s Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec i ove je godine prvom ovogodišnjom rezidbom trsa simbolično obilježila Vincekovo.

Predsjednik udruge, Dragutin Cvek ovom je prilikom istaknuo kako je odaziv odličan, uvijek sudjeluju i članovi i prijatelji, te je, citirajući prijatelja dodao kako je bolje da propadne selo, nego običaj.

- Svake godine održavamo tradicionalnu proslavu sv. Vinka, svake godine na drugom brijegu, kod drugog domaćina. Svaki domaćin se potrudi da to bude svečano, u stilu stare tradicije, pjesama, druženja i kako su to nekada naši stari radili. Bitno nam je da napravimo posvetu vinograda, par riječi odradimo, obrežemo trseka i po tome vidimo kakva će biti godina. - rekao je predsjednik.

Vezano uz fitoplazmu, predsjednik udruge je dodao kako je sudjelovao na nekoliko predavanja i kako i udruga ima u planu organizirati jedno. 

'Sjekira je lijek za fitoplazmu'

- Moram samo reći da nema drugog lijeka, osim sjekire i izmjene zakona da određeni ljudi koji vrše komunalne djelatnosti imaju veće djelatnosti, posebice vezano uz rašćiščavanje zapuštenih vinograda i zemljišta gdje se pojavljuje američki cvrčak. - dodao je Cvek.

Ivan Turković, vlasnik vinogradara koji je bio mjesto održavanja današnjeg slavlja je istaknuo kako ima jedan prosječan zagorski vinograd, gorice od 900 trsova, te da se nada kako su njegovi gosti zadovoljni vinom.

Vinogradar, Josip Borovec  je vještine zanata naučio od svog oca, a ističe kako je za vinogradarstvo potrebna volja i ljubav prema poslu.  

- Ova godina je krenula s ovakvim dobrim vremenom i svi se nadamo da će nam ova godina biti bolja, ljepša i rodnija.  Ako nas neće, naravno, bolest fitoplazme pokositi. Prošle godine sam od 620 čokota morao izvaditi 12%, 80 komada čokota koji su oboljeli od fitoplazme. Nadam se, uz sve ostale vinogradare, da će se ta bolest iskorijeniti i da neće poprimiti veće razmjere. Inače ćemo mi zagorci ostati bez vina, što baš i nije u redu. - zaključio je Borovec.

 

 

Komentari