25. obljetnica uspostave

Foto - Varaždinska biskupija proslavila srebrni jubilej, evo kako je bilo

Objavljeno: 25.09.2022. 18:06

Zadnja izmjena: 25.09.2022. 18:06

Varaždinska biskupija danas je proslavila srebrni jubilej, odnosno 25. godišnjicu uspostave, svečanim euharistijskim slavljem kojim su predsjedali kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit.

Podsjetimo, sveti papa Ivan Pavao II. na blagdan slavenskih apostola svetih Ćirila i Metoda, 5. srpnja 1997. godine utemeljio je Varaždinsku biskupiju, odijelivši od nekadašnje Zagrebačke nadbiskupije Podravinu, Međimurje i dio Hrvatskog zagorja te imenovao mons. Marka Culeja prvim varaždinskim biskupom. U nedjelju, 28. rujna iste godine svečanim euharistijskim slavljem uspostavljena je Biskupija, a mons. Culej uveden je u službu njezinoga prvoga biskupa.

- Brojnost prisutnih govori o tome da je cijela naša biskupija na svoj način simbolično ovdje prisutna. Ova Kristova lađa zaplovila je 28. rujna 1997. godine, svečanim slavljem pod okriljem Blažene Marije Djevice na nebo uznesene koja je od tada postala i naša katedrala. Mnogo je bilo suradnika u nastajanju biskupije i želje i molitve da ona stane na svoje noge i prohoda. Vi ste, dragi svećenici, živo kamenje, neposredni graditelji ovog hrama, ove bikupije. U srcu crkve uvijek je obitelj, a danas molimo da u srcu naše varaždinske crkve bude obitelj i da ona sve više sliči obitelji - rekao je biskup Bože Radoš.

Komentari