obilježen

Foto - Varaždinska županija obilježila Svjetski dan multiple skleroze

Varaždinska županija

Objavljeno: 26.05.2023. 17:47

Zadnja izmjena: 26.05.2023. 17:49

Danas je u Varaždinu obilježen Svjetski dan multiple skleroze. Cilj ovog obilježavanja je osvješćivanje javnosti o multiploj sklerozi, kroničnoj i neizlječivoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava.

Kampanju "Ja sam više od MS-a!" zajednički su organizirali Društvo multiple skleroze Varaždinske županije, Savez društva multiple skleroze Hrvatske, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije i županijski Savjet za zdravlje, dok su studenti Sveučilišta Sjever dijelili informativne materijale i narančaste ruže kao simbol multiple skleroze.

Predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije Irena Vrdoljak rekla je kako na području Varaždinske županije ima evidentirano oko 300 oboljelih od multiple skleroze, a polovica njih članovi su Društva koje je prošle godine obilježilo i 20 godina kontinuiranog rada.

Predsjednica Savjeta za zdravlje varaždinske županije Spomenka Kiđemet-Piskač, voditeljica Odjela za neurologiju OB Varaždin istaknula je kako Opća bolnica Varaždin raspolaže s najmodernijom opremom i liječničkim osobljem.

- Multipla skleroza ima vidljive simptome, a to su npr. poremećaj ravnoteže, slabost određenog ekstremiteta, vrtoglavice i slično. Međutim, ima i brojne druge nevidljive simptome od kojih pate naši pacijenti, kao što su kroničan umor, depresija, dok oko  80 posto pacijenata pati od određene boli. S napredovanjem bolesti, ti svi simptomi i bolovi se pojačavaju. U našoj bolnici pacijenti mogu dobiti svu potrebnu skrb. Važno je na vrijeme doći i početi se liječiti jer uz terapije i adekvatno liječenje možemo usporiti njen napredak - poručila je Kiđemet-Piskač.

 

Komentari