međunarodni dan primalja

FOTO: Varaždinske primalje slave svoj Dan primalja - čestitajmo im!

Objavljeno: 05.05.2020. 18:41

Zadnja izmjena: 05.05.2020. 18:48

Međunarodni dan primalja prilika je da se istakne važnost ovog zdravstvenog zanimanja koje se spominje još u antičkoj Grčkoj, a bez kojeg je nezamisliva njega i skrb za rodilju tijekom poroda, te za majku i dijete nakon poroda.

Primalje su ženama velika potpora, pružaju im potrebnu podršku i utjehu, posreduju između njih, njihovih obitelji i zajednice, a u novonastaloj situaciji uslijed zaštite i spriječavanja pandemije, hrvatska rodilišta - pa tako i varaždinsko - suočili su se s podosta promjena. Što je to donijelo sa sobom, pobliže je objasnila prvostupnica primaljstva Ksenija Horvatić, glavna primalja varaždinskog Odjela rađaonice i puerperija.

- Porod je nešto što svaka žena zauvijek pamti, te je važno da to bude sigurno i lijepo iskustvo za ženu. U tim trenucima žene su ranjive, emocionalno osjetljive, pune pitanja, bilo da im je to prvi porod ili su već rađale. Uvijek postoji doza neizvjesnosti. Sada zbog epidemiološke situacije na porodu uz ženu nije moguća prisutnost odabrane pratnje koja je rodilji  oslonac s kojom inače dijeli radost dolaska prinove. No, tu su primalje  koje će im pružiti podršku i razumijevanje i olakšati dane u bolnici – rekla je Horvatić, napominjući kako educirane i profesionalne varaždinske primalje poštuju sve mjere i protokole koji su na snazi za sprječavanje oboljenja od  COVID-19 te na taj način čuvaju zdravlje trudnica, rodilja i novorođenčadi, kao i svoje zdravlje da mogu nesmetano odrađivati svoj poziv i brinuti za žene.  

Primalje ponovno svojim požrtvovnim radom i u ova izazovna vremena dokazuju  da im  je sigurnost i zdravlje trudnica, rodilji i majki najvažnije. Čestitamo im njihov Dan primalja!

 

Komentari