arheološko blago od nacionalnog značaja

FOTO Varaždinske Toplice posjetila je ministrica kulture i obećala potporu u razvoju kulture i turizma ovog kraja

Objavljeno: 25.11.2017. 15:01

Zadnja izmjena: 25.11.2017. 15:08

U posjeti Varaždinskim Toplicama boravila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prilikom čega je u društvu gradonačelnice Dragice Ratković i ravnateljice muzeja Spomenke Vlahović te dožupana Tomislava Paljaka obišla kulturne ustanove i spomenike kulture, a tema razgovora bili su daljnji planovi za pretvaranje rimskog arheološkog lokaliteta u Toplicama u temelj razvoja kulturnog turizma u lokalnim i nacionalnim razmjerima.

Ministrica je osim obilaska lokaliteta i Zavičajnog muzeja te razgovora o idejnom rješenju za Arheološki park i prezentaciju istog, uputila i nekoliko riječi vezanih za daljnju suradnju i potporu.

- Varaždinska županija doista je bogata arheološkim nalazištima i smatram da se uz  mudru i dobru strategiju može pretvoriti u vrijedan resurs u prvom redu za građane, ali i za sve posjetitelje koji će doći i obići iznimno vrijedne nalaze. Ministarstvo kulture nastavit će davati punu potporu lokalnoj zajednici i Županiji u njihovim naporima da valoriziraju i prezentiraju vrijedne nalaze na adekvatan način – poručila je ministrica. 

Na značaj arheoloških nalazišta u Toplicama pozornost je skrenula ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović.

- Nalazišta u Varaždinskim Toplicama od nacionalnog su interesa, a prema vrijednosti i broju arheoloških nalaza naš lokalitet je u samom vrhu u europskim okvirima. Tome treba pridodati i originalni izvor ljekovite termalne vode koji se koristi u Specijalnoj bolnici, a takav primjer danas u svijetu postoji još samo u engleskom gradu Bathu – zaključila je ravnateljica Vlahović.

Na bogatu kulturnu baštinu topličkog kraja osvrnula se i gradonačelnica Ratković koja je  istaknula projekt za uređenje tradicijske kuće iz 1801. godine u kojoj je prezentirana vrijedna toplička etnografska baština, a sama građevina primjer je tradicijske arhitekture te na nedavno otvorenu Galeriju Toplissa i manifestaciju 'Aquafest'.

 

Komentari