varaždinske toplice

Foto - Varaždinske Toplice Svjetski dan voda proslavile 'Odom radosti'

Objavljeno: 23.03.2022. 08:45

Zadnja izmjena: 23.03.2022. 08:46

Varaždinske Toplice od 2022. godine punopravna su članica Europske Asocijacije Povijesnih Termalnih Gradova (EHTTA), a ujedno i punkt na kulturnoj ruti Vijeća Europe.

Bila je to prilika da se to obilježi u okviru Svjetskog dana voda, što je ujedno i prva službena aktivnost Grada u sklopu članstva u spomenutoj asocijaciji. Za mještane Varaždinskih Toplice i sve zainteresirane posjetitelje organiziran je besplatan koncert Beethovenove 'Ode radosti' koja je danas službena himna EU, a koju su izveli učenici puhačke sekcije Glazbene škole u Varaždinu.

- Ovo je veliko priznanje za naš grad i dostojno ćemo to proslaviti na Svjetski dan voda, koje život znače i moraju biti dostupne svakom građaninu bez iznimke, uz obavezu da ih čuvamo svakog dana. A biti na kulturnoj ruti Vijeća Europe nije mala stvar, naše Toplice to svakako zaslužuju. Odom radosti želimo simbolično poslati poruke radosti, razumijevanja, tolerancije i jedinstva, što nam je danas potrebno više no ikada. S nadom u bolje sutra, uživamo u glazbi na najznačajnijem arheološkom lokalitetu regije - Aquae Iasae - rekla je gradonačelnica Dragica Ratković.

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Varaždinskih Toplica Lana Husnjak objasnila je kako je Beethoven puno boravio po raznim termalnim lječilištima, stoga je Deveta simfonija nastala u jednoj od njih. Upravo iz tog razloga većina gradova koji su dio ove priče Europske Asocijacije Povijesnih Termalnih Gradova obilježava Svjetski dan voda upravo uz ovu skladbu.

Komentari