VukoVaraždin

FOTO: Varaždinski branitelji Dravom krenuli prema Vukovaru u spomen na poginule branitelje

Varaždinski branitelji i ove godine 14. spusotm VukoVaraždin spajaju dva grada prijatelja, Varaždin i Vukovar. Danas su čamcima krenuli rijekom Dravom, od Donje Dubrave do Aljmuša, a potom Dunavom do Vukovara.
Objavljeno: 21.06.2019. 14:59

Zadnja izmjena: 21.06.2019. 15:01

Varaždinski branitelji i ove godine 14. spusotm VukoVaraždin spajaju dva grada prijatelja, Varaždin i Vukovar. Danas su čamcima krenuli rijekom Dravom, od Donje Dubrave do Aljmuša, a potom Dunavom do Vukovara.

Dolazak u Vukovar je predviđen 26. lipnja, a tamo će se zadržati do 29. lipnja. Naime, Varaždin i Vukovar povezani su neraskidivim vezama iz dana obrane Hrvatske. U ljeto 1991. prvih 100 policajaca PU Varaždin upućeno je u pomoć novoformiranoj policijskoj upravi Vukovar. Posljednja grupa, nazvana Zasebna policijska postrojba koja je došla na smjenu 11. rujna 1991. doživjela je najveća stradavanja. Od 185 policijskih službenika, njih 21 je poginuo, pet nestalo, a 66 je teže ili lakše ranjeno.

- 26 naših pripadnika je poginulo i spajanjem Varaždina i Vukovara rijekom Dravom odajemo počast našim suborcima. To je svojevrsno hodočašće i održavanje uspomene na Domovinski rat i Vukovar. - kazao je Nenad Šantek pripadnik zasebne policijske postrojbe PU varaždinske u obrani Vukovara.

U Donjoj Dubravi je bio i saborski zastupnik Anđelko Stričak i sam pripadnik Specijalne jedinice policije Roda. - Ovaj spust šalje, između ostalog, i poruku da se u potragu za nestalima uključe svi, i institucije i pojedinci. Druga je poruka o mogućnosti plovnosti rijeke Drave te o njezinoj ljepoti zbog koje je uvrštena u prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav - rekao je Stričak.

Podršku sudionicima spusta dao je i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac. - Zahvaljujem braniteljima što prenose istinu o Domovinskom ratu. Smatram da je izuzetno važno poznavati prošlost kako nam se nešto takvo ne bi ponovilo. Zato je važno o tome govoriti novim naraštajima, širiti istinu o patnjama i stradavanjima u Domovinskom ratu, istinu o tome tko je bio agresor, a tko žrtva - poručio je Runac.

Komentari