konferencija za medije

FOTO: Varaždinski klipič“ dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 6. listopada 2020. godine objavila da je „Varaždinski klipič“ dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.10.2020. 12:08

Zadnja izmjena: 08.10.2020. 11:37

Foto: Dino Možek

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 6. listopada 2020. godine objavila da je „Varaždinski klipič“ dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Time je „Varaždinski klipič“ upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije,  a potrošaču se jamči kupnja autentičnog proizvoda. - Vizija koju sam imao davne 2003. godine ostvarila se danas i nadam se da je to početak promišljanja pojedinih tvrtki koje mogu plasirati i prezentirati klipič. Cilj je bio zadržati vizualni identitet klipiča, da je on vizualno prihvatljiv i prije svega fini i da ga pamte gosti kada dolaze u Varaždin - rekao je Damir Crleni ispred Udruge kuhara Varaždinske županije.

Prema riječima župana Radimira Čačića, Varaždinska županija ima četiri zaštićena proizvoda na razini Europske unije, po čemu smo na prvom mjestu zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom. - Osim na Varaždinski klipič i Varaždinsko zelje, posebno smo ponosni na naše Varaždinsko bučino ulje, koje je u postupku zaštite na razini EU-a. To su proizvodi koji se isključivo odnose na područje Varaždinske županije, dok zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom na razini EU-a imamo zaštićenog Zagorskog purana i Zagorske mlince, dok je u postupku zaštita i za Zagorske štrukle te Zagorski bagremov med. No, tu je još jedan isključivo naš proizvod za koji je pokrenuta nacionalna zaštita, a to je Ludbreški hren. Novac uložen u zaštitu Varaždinskog klipiča i drugih proizvoda nije beznačajan, a ovdje se multiplicira u brendu te poruci i garanciji kvalitete hrane jednoga kraja – rekao je župan Čačić na konferenciji za medije koja je održana u Hotelu Turist. 

„Varaždinski klipič“ je ručno rađeno pšenično mliječno pecivo proizvedeno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog (ili biljnog) ulja, kvasca, šećera te soli od kojih se radi tanko tijesto koje se potom razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 cm koji sa obje strane moraju imati po 4 nabora. Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina. Pečeni „Varaždinski klipič“ je hrskav, mliječno-kiselkastog okusa koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Izvana je tamno žute do zlatne boje, glatke i čvrste konzistencije, dok je unutarnja tekstura bijele boje, mekana i rahla.  

Komentari