VARAŽDINSKI FOLKLORNI ANSAMBL

Foto - VFA gostovao u Schwalenbergu na velikoj obljetnici

Objavljeno: 13.08.2022. 19:12

Zadnja izmjena: 13.08.2022. 19:14

Varaždinski folklorni ansambl gostovao je od 5. do 9. kolovoza u njemačkom gradiću Schwalenbergu na proslavi 110. obljetnice rada folklorne skupine Trachtengilde.

Schwalenberg i Varaždin veže dugogodišnje prijateljstvo. Omladinsko kulturno-umjetničko društvo “Milica Pavlić-Kata” iz Varaždina gostovalo je u Schwalenbergu prvi put prije skoro 50 godina, davne 1974. te su redovito tamo odlazili do kad nisu aktivno prestali s radom. Varaždinski folklorni ansambl nastavio je suradnju između Varaždina i Schwalenberga 2008. godine, a na njihovom međunarodnom festivalu folklora Trachtenfestu sudjelovali su i 2012. te 2016. godine.

Nakon što je 2020. godine festival bio otkazan zbog pandemije koronavirusa, Trachtengilde je za veliku obljetničku proslavu pozvala dugogodišnje prijatelje. Uz VFA, u Schwalenberg su stigle folklorna skupina Dunedin Dancers iz Edinburgha te njemačka skupina De Beekscheepers iz Scheeßela.

Obljetničko izdanje

Obljetničko izdanje festivala održalo se u nešto manjem izdanju zbog rata u Ukrajini. Naime, Trachtengilde je u svojim prostorijama - u kojima tijekom festivala inače borave gostujuće folklorne skupine - ugostila izbjeglice iz Ukrajine pa su zbog smanjenog kapaciteta smještaja ove godine na Trachtenfestu sudjelovale samo tri skupine.

  • Svečani koncert povodom 110. obljetnice rada Trachtengilde održao se u subotu, 6. kolovoza u prostoru Schützenhalle u Schwalenbergu te su joj nazočili gradonačelnik općine Schieder-Schwalenberg Jörg Bierwirth i načelnik okruga Lippe Axel Lehmann. Varaždinski folklorni ansambl izveo je polusatni program zagorskih plesova i pjesama, a s jednom točkom predstavio se i Tamburaški sastav VFA.
  • U nedjelju, 7. kolovoza u povijesnoj starogradskoj jezgri Schwalenberga održan je Bürgerbrunch na kojem se VFA predstavio s polusatnim programom međimurskih plesova i pjesama. Bürgerbrunch je zamišljen kao veliki piknik u starogradskoj jezgri na koji građani sami donose hranu i piće te uživaju u glazbi i plesovima folklornih skupina te domaćeg puhačkog orkestra.

Uz nastupe u Schwalenbergu, članovi VFA posjetili su Detmold, sjedište okruga Lippe gdje je održan službeni prijem kod načelnika okruga Axela Lehmanna na kojem je umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin okupljenima predstavio kulturni, povijesni, obrazovni i gospodarski značaj Varaždina. Članovi VFA u Detmoldu su posjetili i pivovaru Strate te razgledali centar grada.

 

Komentari