FOTO/VIDEO: U Brezničkom Humu poplavljene kuće, bujice odnijele ceste

Objavljeno: 22.10.2014. 13:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Izvor: galerija-images/Poplava - Breznicki Hum 22-10-2014

Mještani općine Breznički Hum od ranih se jutarnjih sati bore s posljedicama obilne kiše koja je pala protekle noći.

Poplavljene su prometnice, obiteljske kuće, gospodarski i poslovni objekti, a došlo je i do aktivacije novih klizišta. Također, zbog poplavljenih prostorija u Osnovnoj školi Breznički Hum danas nema nastave.

Jaka kiša je na rijeci Lonji stvorila vodeni val te se voda prelijala preko nasipa i poplavila nekoliko kuća u centru Brezničkog Huma.

- Voda nam je prodrla u kuću u roku od 15 minuta. Ovo je već peti put od 2005. da smo poplavljeni. To je zbog Lonje jer je preplitka i nasip je premali - rekli su nam članovi obitelji Bukal iz B. Huma, u čijoj je kući bilo 40 cm vode, a poplavljene su im i gospodarske zgrade.

Kako saznajemo od načelnika općine Breznički Hum Zorana Hegedića, ujedno i predsjednika DVD-a Breznički Hum, svi raspoloživi vatrogasci su na terenu i saniraju posljedice nevremena.

- Voda se nasreću povukla. U ranim jutarnjim satima obaviješteni smo  da je poplavljena škola, a nakon toga voda se prelijala preko nasipa i poplavila nekoliko kuća u centru Brezničkog Huma. Zbog velike količine oborinskih voda pojavilo se i nekoliko novih klizišta - rekao je Hegedić.

Napomenuo je kako je nasip uz Lonju napravljen nakon posljednje poplave, 11. studenog prošle godine, no ipak nije izdražo iznimno velike količine oborina koje su pale ove noći. Dodao je kako su poplavljene četiri kuće u centru, trgovina, cvjećarnica i dvije proizvodne hale, kao i desetak kuća u okolnim mjestima. Na terenu je više od 30 vatrogasaca - članova DVD Breznički Hum, Ščepanje i Radešić.

- Osim ispumpavanja, čeka nas i sanacija lokalnih cesta po brdima koje su odnijele bujice. Još uvijek prikupljamo informacije o nastalim štetama, a za nekoliko ćemo sati u potpunosti raskrčiti i ceste na kojima su bili odroni - dodao je Hegedić.

Kako doznajemo od ravnateljice OŠ Breznički Hum Vesne Ivančan, u školi su poplavljeni učionica, dva kabineta, hodnik i sanitarni čvor, odnosno površina od sveukupno 250 metara kvadratnih.

- Ovo je prvi put da je škola poplavljena. Od šest sati ujutro ispumpavali smo vodu, sad je sve ispumpano i treba se posušiti. Nastave će sutra biti, osim u jednoj učionici koja je najjače poplavljena - rekla je Vesna Ivančan, dodavši kako se nada da se neće ponoviti ovolika količina kiše.

{gallery}Poplava - Breznicki Hum 22-10-2014{/gallery}

Komentari