prizori kakvi se ne viđaju često

FOTO: Vidjeli ste balon iznad Varaždina? Evo priče i ekskluzivnih fotografija...

Objavljeno: 24.04.2017. 20:05

Foto: Martin Lukavečki

Pod geslom „Letjeti visoko za djecu" - balonom je danas razveselio varaždince Andrew Parker, trideset trogodišnji Novozelanđanim iz Hamiltona, sa stalnom adresom u Dubaiu. Leti 17 godina i  profesionalni je pilot balona. 

 Projekt letenja balonom za pomoć djeci, pod pokroviteljstvom UNICEF-a, pokrenuo je 2013. Hrvatska je 51. zemlja, od stotinu koliko ih planira obići. Dosad ima 2150 letova. -

- Iznimno je važno procijeniti sve okolnosti letenja, a sigurnost je na prvome mjestu - kaže dobro raspoloženi Andrew.

Ipak nešto pokvarilo dojam

Oduševljen je Varaždinom iz zraka, posebice ga se dojmio krajobraz, pa Drava i njezini rukavci. Nažalost, iz zraka, u niskom letu od 30-ak, pa do 300-injak metara visine, bilo je i ružnih slika skrivenih smetlišta. Ne mora se letjeti balonom da bi se uočio ljudski nemar i zločestoća, pa otud i prijedlog gradskim vlastima da koji put zavire i u taj kutak grada. 

Snove je moguće ostvariti!

 - Cilj mojeg projekta jest motivirati djecu da slijede svoje snove, da budu uporni u tome. Ja sam kao dijete sa šest godina maštao da budem pilot balona, da letim, i moju su snovi ostvareni. Ako si ustrajan - uspiješ, moj je životni moto, a to želim na ovaj način prenijeti djeci. Dakle jednom riječju - ništa nije nemoguće. U Tadžikistanu sam bio prvi koji se u zrak vinuo balonom. Na stadionu je bilo pet tisuća mališana. To je doista lijep osjećaj. Nažalost u Varaždinu, zbog skučenog rasporeda, nisam mogao napraviti veću promociju, ali mislim da je poruka na balonu bila vidljiva - kaže Andrew.

    

Podrška "Diamonda"

Varaždin je jedini grad u Lijepoj našoj što ga je posjetio. Poletio je s varaždinskog aerodroma, a domaćin mu je bio DIAMOND AVIATION CENTER koji mu je pružio svu operativnu pomoć.

- Iznimno smo zahvalni što je gospodin Andrew odabrao Varaždin i drago nam je da će se grad naći na prezentaciji njegove rute letenja. Za Varaždin je to lijepa turistička promocija. Potpora ovako plemenitoj akciji za nas nije upitna - kaže Rajko Rauš, direktor „Diamonda" za Hrvatsku.

 

100 država - 100.000 kilometara

 Nakon Varaždina, projekt nastavlja u Banjaluci, pa u Srbiji, Crnoj Gori. Pogled iz ptičje perspektive na Prištinu bit će prvi službeni let balonom na Kosovu. Potom odlazi u Makedoniju, pa u afričke zemlje.      

Sto država, sto tisuća kilometara. Projekt je započeo u Australiji, pa preko Indonezije, Tajlanda, Kine, Mongolije, Rusije, Kazastana stigao u Europu. Planira da će „balonsku“ aktivnost, nakon sjeverne i južne Amerike, završiti 2018. godine u Čileu. U ovu plemeniti akciju dosad je uložio 300.000 američkih dolara.

E, pa gospodine Andrew, sretno!

 

Komentari