bili smo tamo

Foto - Visoko slavi Dan Općine, Stričak proglašen počasnim građaninom, evo tko je sve došao

Načelnik Dragutin Mateković izdvojio je projekt preuređenja društvnenog doma kao jedan od najvećih u općinskoj povijesti, ističući kako je stajao 10,5 milijuna kuna, od čega je 5,4 milijuna kuna sufinancirala EU...
Objavljeno: 03.06.2023. 18:58

Zadnja izmjena: 03.06.2023. 19:32

Foto: Boris Matijašec

Općina Visoko danas je svečanom sjednicom proslavila Dan Općine i 30. obljetnicu samostalnosti, a župan Anđelko Stričak, kojem je to rodna općina te je bio njezin drugi načeknik, tom prilikom je proglašen počasnim građaninom.

Načelnik Dragutin Mateković izdvojio je projekt preuređenja društvnenog doma kao jedan od najvećih u općinskoj povijesti, ističući kako je stajao 10,5 milijuna kuna, od čega je 5,4 milijuna kuna sufinancirala EU, a Općina – iako se morala kreditno zadužiti kako bi povukla sredstva – čitavo je vrijeme bila solventna i kredit je uspješno vratila.

- Ako uzmemo u obzir da smo mala općina s jednim od najmanjih prihoda u državi, uspjeli smo ostvariti, usudim se reći - zavidne rezultate. Ponosan sam i kao građanin i kao načelnik što je u mom mandatu završen tako uspješan projekt kao što je projekt obnove i prenamjene društvenog doma. Ponos je to i svih naših mještana – rekao je Mateković, dodajući kako im je cilj u sljedećem razdoblju izgraditi trg, sustav javne vodoopsrkbe te riješiti problem dječjeg vrtića.

'Vjerujem da smo uspjeli vratiti život'

Mateković je govorio i o socijalnim davanjima. Sufinancira se boravak u dječjim vrtićima, dodijeljuju se jednokratne pomoći, kupuju se radne bilježnice, nagrađuju se učenici i njihovi vrtići, sufinancira se predškolski odgoj, a ušlo se i u projekt produženog boravka. Vrlo važan je i projekt obnove utvrde Čanjevo, kojeg je i ovaj put istaknuo župan Anđelko Stričak.

- Ima jedna narodna poslovica koja veli "kud će suza nek pod oko". Ovdje sam rođen, odrastao, ovdje je započela moja politička karijera. Uvijek je ugodno i lijepo doći ovdje, prisjetiti se svih tih trenutaka od stvaranja općine do danas. Kada je 1993. godine Visoko dobilo status općine to je bio jedan od najnerazvijenijih hrvatskih krajeva. Danas kao što vidimo, u sklopu škole izgrađena je  športska dvorana, grobna kuća, okoliš škole, obnovljena je crkva, kapelica, započelo se s arheološkim iskapanjima utvrde Čanjevo. Uglavnom, kroz sve te godine nastojali smo vratiti život na ove lijepe brege i vjerujem da smo u tome uspjeli – poručio je župan.

Prisutnima su se još obratili gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, kao i načelnik Gornjeg Kneginca Goran Kaniški.

Komentari