marijansko svetište

Foto - Vjernici iz Novog Marofa hodočastili na Svetu Goru i putevima Soške fronte

Objavljeno: 22.08.2022. 19:40

Zadnja izmjena: 22.08.2022. 19:40

Četrdesetak vjernika, članova udruge Hrvatski domobran iz Novoga Marofa, nastavnica povijesti OŠ Novi Marof, nekoliko učenika i drugih, u subotu su se uputili na hodočašće Majci Božjoj Svetogorskoj Kraljici na Svetu Goru, glavno marijansko svetište Koparske biskupije.

Tome hodočašću prethodio je bogati program upoznavanja sa Soškom frontom koja je bila jedna od najvažnijih bojišnica tijekom Prvoga svjetskoga rata. Na toj su bojišnici mnogi i mnogi izgubili život, a među njima brojni Hrvati kojih je bilo sa svih strana Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U daljnjem dijelu puta, posjetili su i obrambene utvrde Fort Hermann i Fort Kluž. Putnike su s ratnim događanjima na Soškoj fronti upoznavali Leonardo Košćak, student treće godine povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, kao i voditelj puta Zdravko Maltar, predsjednik udruge.

Daljnja važna postaja puta bio je Kobarid i posjet Muzeju "Prve svetovne vojne". Nakon toga, putnici su se uputili marijanskom svetištu na Svetoj Gori. Misno slavlje za pokoj svih poginulih na Soškoj fronti te za oproštenje i mir, predslavio je Anđelko Košćak, a u koncelebraciji bio je fra Benedikt koji je hodočasnike upoznao s poviješću svetišta. 

Nakon misnoga slavlja, prepuni dojmova o junaštvu hrvatskih vojnika i generala Borojevića, i u želji i molitvi da se ratna strahota ne ponovi, krenuli su s molitvom i pjesmom na put prema Hrvatskom Zagorju.

Komentari