stožerna vježba

Foto - Vježba u Mađarevu: Aktiviralo se klizište, novomarofske žurne službe pokazale spremnost

Objavljeno: 09.02.2024. 17:34

Zadnja izmjena: 09.02.2024. 17:52

Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 koji se obilježava 11. veljače, u Mađarevu je izvedena stožerna simulacijsko-komunikacijska vježba „Klizište 2024”.

Vježbu je organizirao Grad Novi Marof predvođen gradskim Stožerom civilne zaštite, u suradnji s Područnim uredom civilne zaštite Varaždin - Županijskim centrom 112 Varaždin. Kako je rekao zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Novog Marofa Ivan Tuk, vježba je pripremljena na temelju procjena realnih opasnosti koje vrši Civilna zaštita.

– Kao potencijalnu opasnost uzeli smo aktivirano klizište, pri čemu je došlo do ugroze objekata i kućanstava te prekida opskrbe električnom energijom i pitkom vodom. U toj su situaciji bile angažirane sve potrebne službe. Predvidjeli smo sve moguće događaje i svi resursi koji su korišteni, zapravo su nam na raspolaganju i inače, ništa nije izmišljeno ili preuveličano – rekao je.

'Naše žurne službe spremne'

Kako je rekao voditelj Županijskog centra 112 Varaždin Zdravko Lazar, tema klizišta odabrana je jer na području Novog Marofa postoji opasnost od aktivacije klizišta uslijed obilnih padalina, kao što se to prošle godine, među ostalim, dogodilo na području Ivanca, gdje je oštećena kuća. Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač zahvalio se svima koji su sudjelovali te dodao:

– Današnja vježba testirala je funkcionalnost jednog važnog sustava, ali prije svega pokazala je da su sve naše žurne službe spremne i predane svom radu. Grad Novi Marof ponosno podržava rad žurnih službi sa svojeg područja i naglašava važnost ovakvih događaja za sigurnost naše zajednice – poručio je.

'Klimatske promjene pogađaju i nas'

Zamjenica župana Silvija Zagorec, ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, konstatirala je kako smo posljednjih godina svjedoci klimatskih promjena i ekstremnih vremenskih neprilika koje pogađaju i Varaždinsku županiju.

- Obzirom na konfiguraciju terena zbog tih vremenskih nepogoda na području Varaždinske županije aktivirala su se i brojna klizišta. Stoga je od izuzetne važnosti znati u datom trenutku pravovremeno i koordinirano reagirati – rekla je.

Komentari