10. manifestacija

Foto - Voćanci nakratko oživjeli neandertalce i ponovno vratili život u Vindiju 

Objavljeno: 02.06.2024. 10:50

Zadnja izmjena: 02.06.2024. 10:56

Velik broj posjetitelja iz Varaždinske županije i susjednih slovenskih općina okupio se na 10. manifestaciji "Špilja Vindija - naša prošlost i budućnost", održanoj u organizaciji KUD-a Voća i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća, izvijestili su iz Varaždinske županije. 

Načelnica općine Sanja Kočet istaknula je kako je općina unazad nekoliko godina izdvojila određena financijska sredstva za zaštitu špilje, koja ove godine bilježi 60 godina zaštite te da takve manifestacije imaju cilj popularizirati priču o špilji i privući što više posjetitelja u voćanski kraj.

- Ova manifestacija koja je nastala 2014. godine povodom 50. jubileja od proglašenja Vindije zaštićenim geološko-paleontološkim spomenikom prirode svake godine privlači sve više posjetitelja i to nas veseli. Sigurna sam da nakon adekvatne zaštite i nadzora nad ovim lokalitetom, uz kontrolirani posjet špilja Vindija može pridonijeti izvrsnoj promidžbi općine, Varaždinske županije, ali i cijele Hrvatske - rekla je Kočet.

Stričak: Planiramo izgradnju prezentacijskog centra 

Pohvalivši organizaciju manifestacije, varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je da su zahvaljujući špilji Vindija, Varaždinska županija i Republika Hrvatska upisane na kartu najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu.

- Kako bi još više dali na važnosti ovom lokalitetu, planiramo u suradnji s HAZU-om, Općinom Donja Voća te drugim zainteresiranim institucijama izgraditi jedan prezentacijski centar koji bi bio dom voćanskom neandertalcu, odnosno u njega bi smjestili sve ono arheološko blago koje je pronađeno ili će niti pronađeno u špilji Vindija. Njime bi svim posjetiteljima pokazali zašto je ova špilja važna ne samo u županijskim i nacionalnim razmjerima, već i u svjetskim - rekao je župan Stričak.

Komentari