dramatična borba

FOTO Vodostaj Bednje i Plitvice svuda 'u crvenom' - najkritičnije je u Lepoglavi i Tuhovcu

Objavljeno: 19.09.2017. 09:52

Zadnja izmjena: 19.09.2017. 09:53

Kiša koja neprestano pada već 12 sati podigla je vodostaj Bednje i Plitvice te je na svim mjernim postajama on već prešao u 'crvenu zonu' - što pojednostavljeno znači izvanredno stanje.

Tako je vodostaj Bednje u Lepoglavi narastao na 220 cm, što je 6 cm iznad "dopuštene" razine. Već je došlo do poplave u jednom pogonu tvornice tekstila, zbog čega su vatrogasci već satima angažirani. Ovdje donosimo i video dramatičnog porasta Bednje kod Lepoglave.

Loša prognoza i za danas i za sutra

Prema najnovijiem izvješću Područne uprave za zaštitu i spašavanje, voda se morala ispumpavati i u Lovrečanu i Stažnjevcu. Najviše iznad crte je vodostaj Bednje u Tuhovcu - 199 cm razine Bednje već je 22 cm u crvenoj zoni. U Ludbregu je vodostaj Bednje 73 cm (10 cm iznad normale). Plitvica u Krkancu je 139 cm (plus 16), a u Vidovićevom mlinu kod Gornjeg Kućana je 59 cm (plus 7). Voda se u Lepoglavi već prelila preko nekih cesta.

Vrijednosti su i dalje daleko ispod rekordnih - primjerice, u Lepoglavi je 5. studenog 1998. bilo 395 cm. Međutim, zabrinutost izaziva činjenica da kiša i dalje pada, a da nas prema vremenskoj prognozi očekuje još jedan kišni dan, s najviše oborina upravo u području gdje se nalazi i naša županija. Pred vatrogascima i službama za zaštitu je očito jedan težak i dramatičan dan. Oborina će biti i sutra, ponešto manjeg intenziteta, a prestanak nas očekuje tek u četvrtak.

Komentari