ZAVRŠNA KONFERENCIJA

Foto - Volonteri Crvenog križa educirani o postupanju kod nepogoda, svoja znanja prenosit će građanima

Objavljeno: 23.11.2023. 17:39

Zadnja izmjena: 23.11.2023. 17:39

Educirati volontere o sustavu civilne zaštite te ih osposobiti da svoja znanja o postupanju u slučaju nesreća, potresa, poplava i drugih nepogoda prenose građanima, bio je cilj EU projekta 'Participo – participacija u planiranju u civilnoj zaštiti'.

Projekt vrijedan 60 tisuća eura je Varaždinska županija provodila zajedno s partnerom iz Italije, ustanovom 'Quesite Srl' iz grada Pinerelo. Završna konferencija održana je u Županijskoj palači, a predstavljen je Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

- Iz Varaždinske županije je u projekt „Participo“ bilo uključeno bilo šest volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije i Gradskog društva Crvenog križa Varaždin. Stekli su znanja o sustavu civilne zaštite te funkcioniranju sustava ranog upozoravanja, a svoja znanja će sada prenositi građanima – rekla je zamjenica Silvija Zagorec.      

Voditelj projekta, koji je sufinanciran iz programa ERASMUS+ 'Mala partnerstva u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja', je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo i civilnu zaštitu.   

- Najveće ugroze koje prijete Varaždinskoj županiji i gradu Pinerolo su poplave, što je i dovelo do partnerstva. Uočeno je da je najveći problem to da građani nisu osviješteni što trebaju raditi u trenutku poplava. U obje države se radi na sustavu ranog upozoravanja, pri čemu je kod nas SRUUK već uveden, a u Italiji će biti sljedeće godine – pojasnio je Jarmić.  

Komentari