potpisani ugovori

Foto - Za 60 programa u kulturi Županija izdvojila 190.000 eura, 63 posto više nego lani

Ugovore o financiranju je župan Anđelko Stričak dodijelio predstavnicima ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija, udruga i samostalnim umjetnicima i poduzetnicima u kulturi, u prisustvu člana Kulturnog vijeća Vladimira Huzjana te pročelnika Miroslava Huđeka...
Objavljeno: 24.02.2023. 11:49

Zadnja izmjena: 24.02.2023. 11:49

Opera u Varaždinskim Toplicama, Festival čipke u Lepoglavi, Varaždinske barokne večeri, programi za djecu i mlade te ustanova i kulturno-umjetničkih društava, dio su ukupno 60 programa u kulturi koji će u 2023. godini biti održani uz financijsku podršku Varaždinske županije.

Rezultat je to prvog Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Varaždinske županije, putem kojeg je, sukladno prijedlogu Kulturnog vijeća, dodijeljeno 190.000 eura, 63 posto više u odnosu na prošlu godinu. Ugovore o financiranju je župan Anđelko Stričak dodijelio predstavnicima ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija, udruga i samostalnim umjetnicima i poduzetnicima u kulturi, u prisustvu člana Kulturnog vijeća Vladimira Huzjana te pročelnika Miroslava Huđeka.

- Prvi put je ovakav natječaj raspisan zasebno, samo za programe u kulturi, svima je bilo omogućeno da se prijave i dodijeljeno je više sredstava. Za 60 programa u kulturi, odnosno za sve prijavljene programe je dodijeljeno 190.000 eura, što je povećanje od 63 posto. Ovaj podatak pokazuje da je riječ o najvećem, ali i o sveobuhvatnom javnom pozivu. Uključeni su svi dionici u kulturi, ustanove i udruge, a prvi put podršku su dobili samostalni umjetnici te druge fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi - rekao je Stričak.

'Tri puta više sredstava'

Prema njegovim riječima, gradskim knjižnicama u Varaždinu, Novom Marofu, Ivancu, Ludbregu i Lepoglavi su povećana sredstva, a sve knjižnice su dobile i sredstva za kupnju novih knjiga. KUD-ovi su dobili tri puta više sredstava u odnosu na prijašnje godine, a podržani su i programi koji uključuju djecu i mlade te programi ustanova u kulturi - Gradskog muzeja Varaždin, Državnog arhiva, HNK u Varaždinu, program Kerekesh Teatra.

Prvi put podršku su dobili i programi pučkih učilišta u Novom Marofu i Varaždinu. Podržana je i opera na nalazištu Aqaue Iasae u Varaždinskim Toplicama, renomirani festivali Varaždinske barokne večeri te Festival čipke u Lepoglavi te brojni drugi programi. Istaknuo je i važnost osnivanja Kulturnog vijeća, koje će pomoći pri definiranju potreba u kulturi, ali i pri donošenju strateških smjernica.

Komentari