160 godina školstva u Klenovniku

Foto - Zagorec: U ovoj školi učenik učitelju nije samo broj

Objavljeno: 12.06.2022. 10:01

Zadnja izmjena: 12.06.2022. 10:19

Iza Osnovne škole grofa Janka Draškovića Klenovnik bogata je prošlost.

Od dana kada je davne 1862. godine utemeljena prva pučka učiona u Klenovniku, pa sve do današnjih dana kada se nametnula kao suvremena škola koja je u kontinuiranom razvoju i mijenjanju. Istaknuto je to na svečanosti povodom 160. obljetnice školstva u Klenovniku, na kojoj su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, predsjednica Općinskog vijeća Sanja Kolenko te brojni drugi uzvanici.

Kao što je naglasio ravnatelj škole Mijo Barišić Općina Klenovnik kroz cijelu povijest škole, živjela je s njom, a škola je živjela s općinom.

- Škola je uvijek dobro surađivala sa svojom zajednicom, ali osnivačem Varaždinskom županijom koja se brinula o kvalitetnom pedagoškom standardu učenika i djelatnika škole, te je kao takva zdušno podupirala sve školske aktivnosti i projekte – rekao ravnatelj Barišić, pobrojavši niz uspješnih rezultata koje je škola u posljednje vrijeme postigla na natjecanjima, poput trećeg mjesta na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava RH u badmintonu 2021. godine te u novinarstvu gdje u posljednjih desetak godina izdaju najbolji školski list u županiji „Klen“.

Načelnik Općine Mladen Blaško podsjetio je na značajne obljetnice koje je Općina Klenovnik obilježila u proteklo vrijeme.

- Prošle godine proslavili smo 777 godina od prvog spomena Klenovnika, a nedavno smo obilježili i 90 godina postojanja DVD-a Klenovnik. Prije 240 godina ustrojena je župa Klenovnik, a 26. siječnja 1862. godine, zahvaljujući Dragutinu Brucku otvorena je Prva pučka učiona u Klenovniku. Zahvaljujući njemu danas slavimo 160 godina škole, odnosno 160 godina požrtvovnog rada i odricanja – nabrojao je načelnik Blaško.

Zamjenica župana Silvija Zagorec u svom je govoru istaknula kako je Osnovna škola Klenovnik kroz povijest predstavljala obrazovno, kulturno i društveno središte same Općine, a njezina važnost i danas je neprocjenjiva kako na obrazovnom, tako i na društvenom planu.

- Ova škola nije samo mjesto odgoja i obrazovanja – ova škola je mjesto gdje se učenici osjećaju sigurno, dobrodošlo, mjesto gdje stječu prijateljstva za cijeli život, mjesto gdje učenik učitelju nije samo broj, te ga osim stjecanja novih znanja i vještina, uče kako što spremnije odgovoriti na izazove u njihovom daljnjem životu. Naša dužnost kao osnivača je osigurati što bolje i kvalitetnije uvjete za rad te školovanje svih učenika – naglasila je zamjenica Zagorec čestitavši učenicima i djelatnicima škole na svim rezultatima koje su postigli svih ovih godina, na doprinosu koji su dali u razvoju kvalitete obrazovanja učenika, a samim time i u izgradnji Varaždinske županije kao županije znanja.

Svečanosti je prisustvovao i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak koji je okupljenima čestitao na značajnoj obljetnici kako za samu školu, tako i za Općinu. - Poznato je da je Varaždinska županija u Hrvatskoj predvodnik u podizanju standarda u obrazovanju. Tome svakako pridonosi osiguravanje kvalitetnih uvjeta rada, od izgradnje i dogradnje škola, sportskih dvorana do energetske obnove zgrada, ali i stručnost nastavničkog kadra. Upravo tome svjedočimo danas na svečanosti povodom 160 obljetnice školstva u Klenovniku. Iako mala škola, svojim radom, rezultatima i uspjesima koje učenici postižu na natjecanjima itekako je važan segment školstva županije – naglasio je Paljak.

Fotografije ustupio: Josip Solina

Komentari