općina cestica

Foto - Započela obnova pročelja župne crkve Uzvišenja Sv. Križa u Radovcu

Objavljeno: 21.11.2022. 18:53

Zadnja izmjena: 21.11.2022. 18:53

Nakon što se potkraj kolovoza ove godine obnovio i obojio toranj na kapeli Svetog Lovre u Lovrečanu, početkom ovog mjeseca izvršene su pripreme za obnovu pročelja župne crkve Uzvišenja Svetog Križa u Radovcu.

Kako je župna crkva župe Križovljan upisana kao kulturno povijesni spomenik graditeljske baštine Republike Hrvatske, obnova će se izvršiti u skladu s preporukama stručnjaka Konzervatorskog odjela Varaždin. Također će se izvršiti restauracija i obnova kamenih dijelova i postaviti limeni opšavi i okapnice na svim mjestima gdje dolazi do podlijevanja kiše, ispod niša slika Isusa i apostola, kao i u nišama na vrhu pročelja.

Dosadašnju obnovu i restauraciju župne crkve Uzvišenja Svetog Križa u Radovcu, uz župljane župe Kiržovljan, pomoglo je i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Varaždinska biskupija i Općina Cestica a kompletnu boju za izvedene radove donirao je majstor Anto Barukčić iz Radovca.

- Nakon uređenja pročelja u planu je i uređenje okoliša oko i ispred crkve a kako se na površinu pred crkvom nadovezuje Trg Ivana Pavla Drugog isto će se urediti u skladu s mišljenjem struke i u dogovoru s Općinom Cesticom - rekao je tim povodom vlč. Zorislav Šafran, župnik župe Kiržovljan.

Komentari