drava i dunav

Foto - Započelo splavarenje od Varaždina do Vukovara, sudjelovao i župan Stričak

Objavljeno: 20.06.2022. 14:12

Zadnja izmjena: 20.06.2022. 14:12

Tradicionalni spust Drava-Dunav, Varaždin-Vukovar 2022 jedan je od programa kojima će se obilježiti 31. godišnjica odlaska Zasebne postrojbe PU Varaždinske u obranu grada heroja Vukovara te odati počast Varaždinskim braniteljima koji su 1991. poginuli u Vukovaru.

Ovo već tradicionalno splavarenje rijekama Dravom i Dunavom od Varaždina do Vukovara održava se 17. godinu za redom, a na prvoj etapi putovanja do Križnice pridružio se i župan Anđelko Stričak.

- Cilj spusta je da se na simboličan način povežu dva grada prijatelja te da se prisjetimo žrtve hrvatskih branitelja, u ovom slučaju policajaca PU Varaždin koji su sudjelovali u obrani Vukovara, a pogotovo kada govorimo o nestalim osobama. Cilj nam je isto tako da damo na važnosti rijeci Dravi. Želimo istaknuti važnost vode kao resursa, ali i ljepote kojima možemo svjedočiti uz njezino korito. Ove godine imamo i jedan znanstveni dio, odnosno uključene Sveučilište Sjever i Javnu ustanovu "Priroda Varaždinske županije", kako bi mjerili kvalitetu vode. Ovo je hvalevrijedna inicijativa i naravno da će Varaždinska županija to i ubuduće poticati i pomagati - rekao je Stričak.

Podrška ovogodišnjem spustu

Nenad Šantek, pripadnik zasebne policijske postrojbe PU varaždinske, pozdravio je okupljene u ime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Varaždinske županije. Kako je rijeka Drava i višestruko zaštićeno područje (područje Regionalnog parka Mura-Drava i ekološke mreže Natura 2000), podršku ovogodišnjem spustu dalo je i Sveučilište Sjever, kao i JU "PRIRODA Varaždinske županije".

Tijekom spusta provesti će se istraživanje kvalitete vode rijeke Drave unutar ovog zaštićenog područja u Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji, i to uzimanjem uzoraka vode radi ispitivanja fizikalno-kemijskih parametara. Istraživanje se provodi za potrebe znanstvenog istraživanja "Statistička kontrola kvalitete rijeke Drave" istraživačke skupine voditeljice Lovorke Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever, koja je također jedna od sudionica ovogodišnjeg spusta.

Komentari