pavlinski samostan

Foto - Započeo ovogodišnji Međunarodni festival lepoglavske čipke

"Trudimo se da festivali svake godine budu pokazatelj ljepote čipke, ali i da preko kulturno-zabavnih programa unesemo dašak radosti i sreće te da našom gastronomskom ponudom zaokružimo naše zadovoljstvo", rekao je, između ostalog, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić...
Objavljeno: 09.09.2022. 22:07

Zadnja izmjena: 10.09.2022. 10:22

Foto: Boris Matijašec

U Lepoglavi je sinoć otvoren ovogodišnji, 26. po redu, međunarodni festival lepoglavske čipke kojem je zemlja partner ove godine Slovačka Republika, a koji će trajati od danas do 11. rujna.

U sklopu festivala sudjelovat će devet europskih zemalja - uz Slovačku, predstavljaju se Italija, Malta, Belgija, Poljska, Slovenija i Mađarska. Tijekom festivala glazbeno-scenski program danas su upotpunili studenti pjevači iz Muzičke akademije Zagreb, dok sutra nastupa Zagrebački gudači kvartet. Također, sutra će violončelistica Ana Rucner održati koncert naziva "Pod punim mjesecom", dok će u nedjelju popodne biti održani tradicionalni amaterski glazbeni nastupi te Big band iz Čakovca.

- Trudimo se da festivali svake godine budu pokazatelj ljepote čipke, ali i da preko kulturno-zabavnih programa unesemo dašak radosti i sreće te da našom gastronomskom ponudom zaokružimo naše zadovoljstvo. Isto tako, želimo da festival bude bitan čimbenik u razvoju čipkarstva. Pokrenuli smo učenje izrade lepoglavske čipke u vrtićima i školama, a usto se pripremamo da stvorimo naš najveći projekt: izgradnju centra Pavlina gdje ćemo predstaviti ovo naše kulturno blago, vrijednosti preko 50 milijuna kuna - rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić.

'Tanke niti ljepote'

Župan Anđelko Stričak tom je prilikom ponovno istaknuo sve važne ovotjedne događaje za Varaždinsku županiju poput objavljenog natječaja za brzu cestu, otvorenja učionice u Elektrostrojarskoj školi Varaždin te otvorenja škole u Svetom Iliji.

- Ovaj festival je uz bok našim najprestižnijim festivalima i manifestacijama poput Špancirfesta, Dana ludbreške Svete nedjelje i Baroknih večeri. To ne bi bilo moguće bez čipkarica koje kroz sve ove godine uspjele sačuvati to blago. Biskup je upravo prošle nedjelje na misi poslao poruku "Kakvi ljudi, takva vremena". Kada bismo gledali svijet i mijerili prema svima prisutnima, vjerujem da bi bio kao čipka: tanke niti ljepote i dobrote - rekao je Stričak.

Komentari