grad varaždinske toplice

Foto - Zavičajni muzej Varaždinske Toplice i ove godine otvorio vrata posjetiteljima

Objavljeno: 28.01.2023. 10:03

Zadnja izmjena: 28.01.2023. 10:03

Već 18. godinu zaredom, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice uključio se u jednu od najpoznatijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj - Noć muzeja koja se održava još od 2005. godine.

Brojni posjetitelji i ove su godine imali priliku razgledati atraktivnu kulturnu baštinu koju krije jedno od najpoznatijih europskih antičkih središta i upoznati se s duhom starog Rima. Svi građani i posjetitelji besplatno su mogli razgledati stalni arheološki postav lokaliteta Aquae Iasae te obići izložbu iz fundusa u Galeriji Toplissa, a kako bi odgovorio na brojne upite zainteresiranih, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice osigurao im je i stručno vodstvo.

U Kino dvorani Ljubelj održano je predavanje pod nazivom "O rimskim žrtvama i ritualima" na kojem su posjetiteljima na zanimljiv način prikazani razni podaci i nalazi iz antičke povijesti vezani uz rimske žrtvene običaje, a poseban je dio odnosio se na upotrebu i ulogu vode, soli, vatre, ljekovitog bilja, cvijeća i drugih elemenata koje su koristili u žrtvenom obredu.

- Zavičajni muzej Varaždinske Toplice u tu je manifestaciju uključen od samog početka zbog čega smo ponosni. Drago mi je što ni pandemija nije uništila kulturni i društveni život našeg Grada, bez obzira što je u posljednje dvije godine pomalo stagnirao. No, i ovogodišnji odaziv, kao i interes građana za ostala kulturna zbivanja u našem Gradu pokazuju da su oni itekako željni ovakvih i sličnih manifestacija te da straha za očuvanje naše bogate kulturne baštine nema - rekla je gradonačelnica Dragica Ratković.

Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak dodala je kako Varaždinske Toplice svoju turističku priču temelje na tradiciji lječilišnog i zdravstvenog turizma te iznimno bogatoj kulturno-povijesnoj baštini.

Komentari