GRAD VARAŽDINSKE TOPLICE

Foto - Završna konferencija projekta „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje“

Objavljeno: 11.06.2022. 14:40

Zadnja izmjena: 11.06.2022. 14:42

ESF projekt „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje“ pred svojim je završetkom, te je danas, 11. lipnja, na Trgu Republike Hrvatske u Varaždinskim Toplicama održana završna konferencija projekta.

Na konferenciji se okupilo stotinjak sudionika – predstavnici Grada Varaždinske Toplice, partneri i članovi KUD-a, djeca koja su bila uključena u projekt te njihovi roditelji. Na početku se okupljenim gostima obratila voditeljica projekta, Nives Božić te im je prezentirala postignute rezultate projekta. S nekoliko riječi o ulozi KUD-a u projektu obratila se predsjednica KUD-a „Toplice“, Silvia Matkun, a zatim je okupljene goste pozdravila gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković. Detalje i iskustva s održanih radionica prezentirali su voditelji radionica. Djeca i mladi koji su sudjelovali u radionicama prigodnim su programom kroz pjesmu i ples te izložbom svojih radova pokazali što su sve naučili kroz projekt.

U radionice se uključilo 58-ero djece i mladih s područja Varaždinske županije koji su bili uključeni u jedan od ukupno 10 ciklusa online radionica 

  • Izrada nošnji, 
  • Izrada tradicionalnih ukrasa, 
  • Plesnih radionica, 
  • Tamburaško-pjevnih radionica
  • radionica Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u ovom vrijednom projektu gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković naglasila je kako je njegova važnost nemjerljiva.

- Djeca su jako mnogo naučila i bila zadovoljna novim znanjima koja su upila. To je i bio cilj ovog projekta. Mislili smo da je kultura online nemoguća, ali sad smo vidjeli da je i to moguće, da se puno toga može naučiti putem novih tehnologija – rekla je gradonačelnica Ratković.

Grad Varaždinske Toplice i inače puno ulaže u očuvanje svoje kulture, tradicije i baštine po čemu je poznat ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe.

- S obzirom na našu bogatu kulturu i tradiciju po kojoj smo nadaleko poznati, Grad će uvijek podržavati ovakve i slične projekte koji stare vještine, znanja i baštinu prenose našim najmlađima – zaključila je Ratković.

Projekt „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje“ provelo je Kulturno umjetničko društvo „Toplice“ u partnerstvu s Hrvatskim društvom inženjera geotehnike i Gradom Varaždinske Toplice. Ukupna mu je vrijednost 468.249,71 kuna, od čega 85 % sufinancira Europski socijalni fond, a 15 % državni proračun Republike Hrvatske. Više detalja o projektu nalazi se na web stranici projekta https://projekt.kud-toplice.hr/.

Komentari