HUSARSKA GARDA

Fotogalerija - Župan Stričak primio prijavak zapovjednika Husarske garde Varaždinske županije

Objavljeno: 23.06.2021. 18:55

Zadnja izmjena: 23.06.2021. 20:00

Husarska garda Varaždinske županije postrojila se danas u čast Varaždinske županije i novog župana Anđelka Stričaka te je zapovjednik Mihael Njegovec predao prijavak svom nadzapovjedniku, županu Stričaku ispred Županijske palače.

Iz Husarske garde Varaždinske županije najavili su svečano obilježavanje 15. obljenice osnutka u dogovoru s županom Anđelkom Stričakom. Tom prigodom župan Stričak podsjetio je na povijesno značenje husarske garde.

- Naša državna himna najbolje govori kakva je naša domovina. Lijepa i slavna. Kad govorimo o ljepoti mislimo na sva prirodna i kulturna dobra, a kad govori o slavi govori o slavi naših djedova koji su je uvijek bili spremni braniti. Između ostaloga, jada gledamo našu turbulentnu povijest upravo ovakva jedna postrojba branila je ovaj kraj za vrijeme osmanskih upada. Naime, tada su to bile elitne postrojbe, laka konjica ono što bi danas nazvali specijalne postrojbe. Tim više me raduje da jednu takvu husarsku gardu imamo ovdje u Varaždinu i ove godine obilježava 15. obljetnicu rada i djelovanja, dodao je Stričak.

Zapovjednik Mihael Negovec je naznačio kako pripadnici Husarske garde redoviti sudjeluju u protokolarno-ceremonijalnim manifestacijama koje organizira Županija, ali i predstavljaju Varaždinsku županiju po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu. Uskoro će se znati kompletan program proslave 15. godišnice osnutka Husarske garde Varaždinske županije.

Važno je istaknuti kako su se Husari posebno isticali poznavanjem konjaničkih vještina, bili su izvježbani elitni borci za posebne zadatke i isticali su se posebnim, gotovo svečano urešenim odorama. Formiranju husarskih postrojbi prišlo se iz čiste potrebe pariranja Turskoj lakoj konjici na bojnom polju, a onda se to primjenjivalo i u bitkama protiv europskih susjeda. Odlika husarske konjice je brzina, pokretljivost i nepredvidljivost, pa ih lako možemo poistovjetiti s današnjim specijalnim snagama za brza djelovanja. Upotrebljavani su za izviđanje, uznemiravanje i pljačku u neprijateljskoj pozadini, zasjede i proganjanje poraženog neprijatelja.

Komentari