Varaždinske Toplice

Foto - Fotografije dobivene pomoću mikroskopa izložene u Varaždinskim Toplicama

Varaždinske Toplice

Objavljeno: 21.05.2023. 18:45

Zadnja izmjena: 21.05.2023. 19:02

U sedrenim pećinama u Varaždinskim Toplicama je u četvrtak održana izložba fotografija "Lice i naličje termalne vode Varaždinskih Toplica". Izložba se odnosi na temu termalnih voda i samih procesa koje leže iza njezinog nastanka.

Ukupno je izloženo 12 fotografija koje su nastale snimanjem prevlake minerala elementarnog sumpora i kalcita s lokaliteta Aquae lasae, a autori fotografija su akademik prof. dr.sc. Vladimir Bermanec i dr.sc. Hrvoje Posilović. Same fotografije dobivene su pomoću posebnog elektronskog mikroskopa snimljenih 2002. godine na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Otvorenje izložbe svojim je dolaskom uveličao župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je upravo geotermalnu vodu istaknuo kao najvažniji resurs Grada.

-Bez obzira što organizirali na ovom lokalitetu, da li je to izložba fotografija ili se radi o koncertu, manifestaciji oživljavanja povijesti, uvijek je impresivno. S jedne strane imamo fotografije koje dosad nisu viđene. S druge strane pridali smo na važnosti samom lokalitetu te opet naglašavamo brigu o zaštiti voda i naravno da jedan takav spoj daje dobre rezultate za budući razvoj Varaždinskih Toplica – rekao je Stričak.

Zadovoljstvo što su građani Varaždinskih Toplica imali priliku zaviriti u svijet termalne vode i otkriti od čega je ona sačinjena izrazila je i gradonačelnica Dragica Ratković.

-Odličan odaziv građana na otvorenje ove impresivne izložbe potvrđuje da su ovakvi i slični događaji itekako dobrodošli u naš grad. Varaždinske Toplice, osim što su grad termalne vode, ujedno su i grad kulture, bogate baštine i povijesti, pa mi je izuzetno drago što su autorice ove izložbe sa svima nama odlučile podijeliti tajne termalne vode, onog po čemu smo prepoznatljivi i posebni – rekla je Ratković.

Komentari