GDCK Ivanec i NUM krenuli s projektom "Zajedno"

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 04.02.2014. 18:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija

U cilju prevencije ovisnosti djece i promicanja i unapređenja zdravih stilova života djece, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec i Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave započinju s provođenjem projekta pod nazivom "Zajedno".

Vrijednost projekta je 20.000 kuna i u cijelosti je financiran iz sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih, na čiji je natječaj GDCK Ivanec apliciralo svoj projekt temeljem Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih borbi protiv zlouporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti djece i mladih u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću za 2013. godine.

Preventivni program ovisnosti na području grada Lepoglave osmišljen je u cilju utjecanja na stavove djece prema ovisnosti kroz organizirane aktivnosti za učenike s glavnom zadaćom poučavanja, jačanja samopouzdanja i samopoštovanja, razvijanja i poticanja vještina i sposobnosti te osvještavanja odupiranja pritiscima.

Djeca će se upoznati i s radom organizacija civilnog društva, mogućnostima udruživanja i osnivanja takvih organizacija radi zaštite svojih interesa, znati neke lokalne nevladine organizacije u čije se akcije mogu uključiti i znati opisati područja njihova djelovanja, a što će im pomoći u kvalitetnijem i konstruktivnijem provođenju slobodnog vremena. Sve zajedno utječe na stvaranje vrijednosnog sustava i stavova koji sprečavaju rizična ponašanja djece.

Preventivni program provodit će se u školskoj godini 2013/14. u tri osnovne škole na području grada Lepoglave: Osnovna škola Ante Starčevića Lepoglava, Osnovna škola Ivana Rangera Kamenica, Osnovna škola Izidora Poljaka Višnjica.

- S aktivnostima smo započeli i nastavljamo ovaj tjedan u OŠ Kamenica i OŠ Lepoglava, a idući tjedan u u OŠ Donja Višnjica. Projekt će se realizirati u partnerstvu s Nezavisnom udrugom mladih, dok će navedene škole biti neformalni partneri koji će nam pomoći u organizaciji radionica i ustupiti prostor za njihovo održavanje. Predviđene aktivnosti održavat će se na satovima razrednog odjela. Projektom će biti obuhvaćeno 177 učenika iz 8 razrednih odjela (6. i 7. razreda) - istaknula je ravnateljica GDCK Ivanec, Jasminka Ruhek.

Što se tiče načina provođenja programa, predviđene su različite tehnike podučavanja kao što su rad u grupi, grupna diskusija, rad u malim grupama, istraživanje, debata i igranje uloga.

Aktivnosti će provoditi zaposlenica GDCK Ivanec Ivana Šumečki i vanjski suradnici. Financiranje ovakvih projekata od iznimnog je značaja za razvoj lokalne zajednice, jer se na taj način pridonosi usvajanju pravilnih stavova o zdravom načinu življenja i potiče djecu na uključivanje u sadržaje koji će im pomoći da kvalitetnije provode svoje slobodno vrijeme.

Komentari