DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI

GDCK Ivanec u 2020. godini prikupilo 2030 doza krvi od dobrovoljnih darivatelja

Objavljeno: 17.01.2021. 18:20

Zadnja izmjena: 17.01.2021. 18:21

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec uspješno organizira i provodi akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a planiranje potrebnih doza krvi GDCK Ivanec dogovara s Transfuzijskom službom Varaždin. S obzirom na situaciju zadovoljni su prošlogodišnjim rezultatima.
GDCK Ivanec vodi detaljnu evidenciju provedenih akcija davanja krvi, pa tako njihove statistike nude sljedeće brojke:


Od ukupno 2360 planiranih doza krvi, broj prikupljenih doza krvi u 2020. godini bio je 2030 doza, od čega 1577 doza od muškaraca i 453 od žena.

Razlog za nešto manji broj prikupljenih doza krvi je epidemiološka situacija izazvana koronavirusom. Zbog preporuka stožera civilne zaštite veliki broj darivatelja nisu pristupili akcijama darivanja zbog vlastite i tuđe sigurnosti, a preporuke su se odnosile na darivatelje starije od 60 godina te sve one koji su putovali u inozemstvo ili su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.


Novi darivatelji 

Veliki naglasak stavili su i na privlačenje novih darivatelja, zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa, zalihe krvi su velik dio godine bile nedostatne te je bilo vrlo bitno pozvati nove darivatelje kako bi se situacija popravila.
Posebno žele naglasiti da je u posljednjih 12 mjeseci, prvi puta dalo krv čak 84 davatelja. Ostvareno je sveukupno 19 od 20 planiranih akcija. GDCK Ivanec može se pohvaliti s čak 2228 aktivnih davatelja krvi u posljednjih pet godina.

GDCK Ivanec zahvaljuje svim svojim darivateljima, ali i voditeljima aktiva, organizatorima akcija darivanja krvi na terenu, koji se redom mogu pohvaliti za svoj doprinos ovim rezultatima, osobito u uvjetima koji su bili uzrokovani epidemijom koronavirusa.

Komentari