Gdje će biti novi regionalni centar HRT-a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

Objavljeno: 19.08.2014. 12:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Sjeverozapadna Hrvatska trebala bi do kraja ove godine dobiti novi HRT centar, koji će preuzeti sve radijske, televizijske i internetske programske funkcije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a trebao bi pokrivati područje Varaždin – Čakovec – Bjelovar.

Odluka je donesena ovih dana, a na svojim ju je internetskim stranicama jučer objavila Hrvatska radiotelevizija.

Kako stoji u priopćenju HRT-a, u sklopu ovog procesa, značajnije će se promijeniti način rada u dosadašnjim TV studijima Bjelovar, Čakovec i Varaždin. U Čakovcu i Varaždinu će se objediniti i racionalizirati funkcije potrebne za poslovno i programsko djelovanje novog centra, a za Bjelovar je raspisan interni natječaj za dopisnike s područja bjelovarsko-bilogorske županije.

Najavljeni su i otkazi radnicima spomenutih dosadašnjih dopisništava.

S radnicima HRT-a za čijim će radom time prestati potreba, razmotrit će se mogućnost zaposlenja ili osposobljavanja za rad na drugim poslovima sukladno Zakonu o radu – stoji u priopćenju HRT-a.

Znači li to da će se dopisništvo u Varaždinu u potpunosti ugasiti i regionalni centar preseliti u potpunosti u Čakovec te hoće li biti novih otkaza novinarima, s HRT-a nisu željeli odgovoriti.

U ovom trenutku ne možemo komentirati više od već objavljenoga. Budući da je odluka o osnivanju HRT centra u sjeverozapadnoj Hrvatskoj dio ukupnog procesa restrukturiranja HRT-a, o svim daljnjim koracima ćemo pravovremeno i detaljno izvještavati javnost – odgovrili su iz glasnogovorništva HRT-a.

Još u siječnju ove godine zahuktala se priča o gašenju varaždinskog dopisništva Hrvatske radiotelevizije. Tada je bilo najavljeno kako će HRT ugasiti čak jedanaest dopisništava diljem zemlje, uključujući i varaždinsko.  Time je započelo, kako su naveli, restrukturiranje racionalizacijom i unapređenjem rada dopisništava i TV studija.

Neslužbeno, navodno postoji jak lobi da se novi regionalni centar Hravtske radiotelevizije otvori u Čakovcu, a ne u Varaždinu kako je prvotno bilo planirano. Kako smo već ranije pisali, Grad Varaždin ustupio je HRT-u zemljište u Biškupcu, na kojem je izgrađena velika zgrada u kojoj je trebao biti spomenuti centar. Međutim, zgradu je HRT-u oduzela država pod porezni dug.

Iz HRT-a napominju kako će se novi centar pridružiti regionalnoj mreži HRT centara koju već čine HRT Centri Dubrovnik, Knin (Šibenik), Osijek, Pula, Rijeka, Split i Zadar.

Formiranje novog centra dio je sveobuhvatnog programa reorganizacije i razvojnog restrukturiranja HRT-a s ciljem učinkovitijeg poslovanja i kvalitetnijeg izvršavanja zakonskih i ugovornih obaveza HRT-a na cjelokupnom području Republike Hrvatske – obavijestio je HRT.

Također, u sastavu novog centra trebala bi djelovati i nova regionalna radijska postaja koju HRT prije nije imao u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Time se otvara i mogućnost da HRT preuzme Radio Varaždin i spasi ga od gašenja, o čemu se u posljednje vrijeme sve više govori. No, ni na ta pitanja Hrvatska radiotelevizija zasad nije htjela odgovoriti.

Komentari