Gimnazijalci zamijenili gradske vijećnike i pitanjima “rešetali” gradonačelnika

Objavljeno: 06.03.2013. 18:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: eVz

HNS-ove, SDP-ove, HDZ-ove i sve ostale vijećnike varaždinskog Gradskog vijeća u žustrim je raspravama na simulaciji sjednice Gradskog vijeća barem nakratko zamijenilo tridesetero učenika varaždinske Prve gimnazije.

Mladi su vijećnici tijekom “aktualnog sata” gradonačelnika Gorana Habuša, primjerice, “izrešetali” pitanjima o lokaciji autobusnog kolodvora, Špancirfestu, ali i konkretnim kvartovskim temama poput pitanja kada će biti uređen pločnik u Kozarčevoj.

Naime, njemačka Zaklada Friedrich Ebert četvrtu je godinu zaredom organizirala plansku igru za mlade “Lokalna samouprava”. Trodnevni je projekt završio simuliranom sjednicom Gradskog vijeća.

- Dva dana prije simulirane sjednice trenerice su s učenicima obradile pitanja na temu lokalne samouprave. Oni su se podijelili u nekoliko stranaka kojima su sami smislili imena te smislili pitanja koja obrađuju ključne gradske probleme iz njihove perspektive. No, to nisu samo pitanja koja se tiču mladih već i pitanja koja se tiču mladih obitelji, starije populacije...Mi nismo imali nikakav utjecaj na njih - rekla je Blanka Smoljan iz Zaklade Friedrich Ebert, dok je zadovoljstvo projektom izrazio i predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet kojem je u radu tijekom sjednice pomagala učenica Tesa Klopotan.

- Važno je da se preko ove planske igre mladi uključe u politička, društveno-ekonomska i druga zbivanja u prostoru gdje žive. Uvjeren sam da će postavljati konstruktivna i vrlo interesantna pitanja vezana uz njihov život - rekao je novinarima prije sjednice predsjednik Gradskog vijeća.

Komentari