700 kilometara toka

Godišnjica je proglašenja Petodržavnog UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno: 15.09.2022. 10:15

Zadnja izmjena: 15.09.2022. 10:15

Prije točno godinu dana, 15. rujna 2021., UNESCO je proglasio Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Mađarskom, Srbijom i Hrvatskom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka.

Povodom obilježavanja prve godišnjice u austrijskom Bad Radkersburgu je prošli tjedan održana  konferencija “Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav" na kojoj se okupilo više od 120 znanstvenika koji se bave očuvanjem prirode, djelatnika javnih ustanova, nevladinih organizacija i lokalnih partnera.

- Prošlo je godinu dana od proglašenja prvog petodržavnog rezervata biosfere u svijetu. Dio tog prostora, kojeg volimo nazivati europska Amazona, proteže se i Varaždinskom županijom. Javna ustanova Priroda Varaždinske županije izrađuje ukupno pet planova upravljanja područjima ekološke mreže, koji će pridonijeti očuvanju brojnih ugroženih i rijetkih vrsta. Među njima je i Plan upravljanja Regionalnim parkom Mura-Drava i pridruženim zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže. Nadam se da ćemo se za dvije do tri godine veseliti proglašenju zaštite još jednog područja, i to Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje - rekao je župan Anđelko Stričak.  

Bila je to i završna konferencija tog projekta tijekom kojeg je 12 projektnih i 17 pridruženih partnera iz pet zemalja marljivo radilo na znanstvenim studijama, mjerama očuvanja i razvoju dokumenata. Konferencija se odvijala u dvije države, Sloveniji i Austriji, pa je imala i dva počasna domaćina, predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena

Komentari