Središnji odbor ivanečkog Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata održao je u Ivancu svoju redovnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i nadolazećim aktivnostima te o još nekim temama, poput prijava na natječaje za financiranje projekata.

Tako je izraženo nezadovoljstvo raspodjelom sredstava u Gradu Ivancu, gdje je za tri prijavljena programa odobrena tek trećina traženih sredstava. To će dijelom ugroziti održavanje nekih projekata, poput Županijskih susreta dragovoljaca i veterana Domovinskog rata koje se planirano organizirati za Dane Grada Ivanca, a za koje je odobrena polovica traženih sredstava.

Za memorijalni pohod u spomen na poginule branitelje Grada Ivanca nisu odobrena nikakva sredstva, a za Dan sjećanja na Vukovar tek 1.000 kuna.

Usprkos izostanku očekivane potpore grada Ivanca, zaključak Središnjeg odbora je da će se planirani projekti održati, najvećim dijelom financirati vlastitim sredstvima, odnosno onih članova Ogranka, a očekuje se financijska potpora drugih institucija.

Slijedi otvaranje sportskog trerena

Od onih na čije se natječaje Ogranak Ivanec prijavio ili će uskoro prijaviti, poput Ministarstva branitelja koje bi natječaj za sufinanciranje programa udruga trebalo raspisati uskoro, do privrednih subjekata koji redovno potpomažu rad udruge.

Sjednici su nazočile i predstavnice Udruge građana Prigorec Nevenka Vincetić i Marija Strugar, a tema je bila skorašnje obilježavanje sjećanja na pogibiju Josipa Magaša. Dogovoreno je da će se zbog akcije Zelena čistka manifestacija umjesto u subotu, 23. travnja, održati dan kasnije u nedjelju.

Na dan Magaševe pogibije, u subotu, bit će na njegovom grobu u Varaždinu položeno cvijeće i zapaljene svijeće, a u nedjelju će se kod njegove rodne kuće održati kratka komemoracija nakon čega će se mještani Prigorca, njihova djeca i branitelji natjecati u nogometu i stolnom tenisu.

Sveta misa za Magaša i sve poginule i umrle branitelje održat će se u kapelici Svetog duha u Prigorcu u nedjelju, 1. svibnja, kojom će se prigodom obilježiti i 21. obljetnica oslobodilačke akcije Bljesak.

Uz ovu, glavne aktivnosti Ogranka u narednom će razdoblju biti suradnja sa Lovačkim društvom Šumski zec Margečan te DVD – om Gačice na obilježavanju Dana pobjede i domoviske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, tijekom koje je u planu otvaranje sportskog terena koji će nositi ime Dražena Šešeta, poginulog branitelja iz Gačica.

I na ovom je sastanku izraženo zadovoljstvo što se provode sve planirane aktivnosti. Pa je tako organizirana tribina prof. dr. Zdravka Tomca, a dvije su studentice s područja djelovanja Ogranka Ivanec na poklon dobile prijenosna računala.

Također, obilježen je dan osnivanja Ogranka, a Klub Bednja održao je Izbornu skupštinu.

Ključne riječi: branitelji, domovinski rat, UDVDR Ivanec,

Komentari

12.04.2016. 19:30h

Foto: UDVDR Ivanec