Sinoć je na Trgu kralja Tomislava, u čast svim žrtvama i preminulim braniteljima u Vukovaru 1991. godine, lampionima ispisano ime Grada Heroja.

Obilježavanje su tradicionalno dan uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara organizirali Grad Varaždin, Varaždinska županija i Udruga udovica i roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije. Lampione su zapalili župan Radimir Čačić, gradonačelnik Ivan Čehok i njegovi zamjenici, predstavnici PU varaždinske i braniteljskih udruga ali i mnogi građani.

- Odavanje počasti žrtvama Vukovara je sasvim sigurno važno za svakog građanina Hrvatske, a posebno za građane Vukovara i Varaždina. Rijetko se naglašava da su Varaždinci, pripadnici tadašnje Policijske uprave Varaždin koja je obuhvaćala Varaždinsku i Međimursku županiju, bili najbrojniji i dali najveće žrtve u obrani Vukovara. Varaždin je jako osjećao i suosjećao, bio je prisutan u Vukovaru u tim presudnim trenucima. Ta činjenica, kao i „pad“ varaždinskog korpusa s 200-tinjak tenkova i oklopnih vozila te ulazak naše 7. gardijske brigade kao prve u oslobođeni Knin, tri su točke koje definitivno i zauvijek određuju ulogu Varaždina u Domovinskome ratu – rekao je župan Čačić.

Posebna veza između gradova Varaždina i Vukovara danas je prisutna i u obliku Povelje o prijateljstvu. – Potpisujući Povelju, nismo samo pobratili dva grada u smislu jedinica lokalne samouprave, nego je to pravo pobratimstvo sa svim žrtvama, sa svim braniteljima, osobito Varaždincima, sa svima onima koji su poginuli, nestali, stradali te s njihovim obiteljima. To je pravo prijateljstvo i bratstvo s ljudima koji su podnijeli najveći teret za slobodu naše domovine. Povelja nema samo simbolično značenje, nego i duboko značenje za budućnost, ne samo naših dvaju gradova, nego i Hrvatske, jer te žrtve ne bi bile imale puni smisao kada Hrvatska danas ne bi bila neovisna država – rekao je gradonačelnik Čehok.

Komentari

18.11.2019. 08:01h Zadnja izmjena: 18.11.2019. 09:29