grad ivanec

Grad Ivanec kreće u modernizaciju javne rasvjete na cijelom gradskom području

Objavljeno: 22.09.2022. 19:03

Zadnja izmjena: 22.09.2022. 19:03

Grad Ivanec kreće u realizaciju projekta modernizacije javne rasvjete na cijelom svom administrativnom području, po ESCO modelu.

Projekt je težak oko 20 milijuna kuna, a njime je predviđena zamjena postojećih svih svjetiljki novim, energetski učinkovitim LED svjetiljkama. Cilj projekta je modernizacija javne rasvjete, uštede u potrošnji električne energije i održavanja te manji izdaci za gradski proračun. Sada je na cijelom gradskom području instalirano oko 2.900 svjetiljki (od kojih je 300 LED),  a postavljene su na svakom drugom stupu. Po novom modelu predviđeno je postavljanje oko 5.000 svjetiljki u svim naseljima.

- Razmatrano je više modela financiranja, pri čemu se za Grad, kao najpovoljniji, pokazuje ESCO model, u kome tvrtka pružatelj energetske usluge ugrađuje novu opremu i optimizira energetski sustav. Time se smanjuju i troškovi električne energije i troškovi održavanja, pri čemu odabrana tvrtka preuzima rizik i financira projekt, dok Grad u periodu od 10 godina plaća ESCO tvrtki energetsku uslugu. Primjenom ovog projekta ostvarit će se značajne uštede u potrošnji električne energije, a veći dio otplate financirao bi se iz ostvarenih ušteda - rekao je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.

Komentari