Grad Lepoglava i u ovoj godini nastavlja s potporom gospodarstvenicima

Objavljeno: 19.02.2015. 11:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Lepoglava

Grad Lepoglava i u ovoj godini nastavlja s poticanjem gospodarskog razvoja pružanjem konkretne financijske potpore gospodarstvenicima koji ulažu na području grada Lepoglave.

Naime, Grad Lepoglava će sudjelovati u programu "Kreditom do uspjeha 2014." namijenjenom sufinanciranju kamatne stope malim i srednjim poduzetnicima. Riječ je o programu u kojem sudjeluju Ministarstvo poduzetništva i obrta, županije i jedinice lokalne samouprave, a o čijoj su provedbi u Varaždinskoj županiji ugovor potpisali ministar poduzetništva i obrta Goran Maras i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Ugovor je potpisan u nazočnosti predstavnika sedam općina i gradova, među kojima i gradonačelnika grada Lepoglave Marijana Škvarića, te jedanaest banaka. Prema tom ugovoru Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionirat će kamatu na poduzetničke kredite s dva postotna poena za proizvodne i jednim postotnim poenom za uslužne djelatnosti, dok se Varaždinska županija u program uključila subvencijom kamate od jednog postotnog poena za kredite vezane za proizvodne i jednim postotnim poenom za kredite vezane za uslužne djelatnosti.

Jedinice lokalne samouprave dodatno će subvencionirati kamatnu stopu poduzetnicima sa svog područja subvencijom od pola do dva postotna poena, ovisno o vlastitim odlukama. To znači da će poduzetnici, ovisno o odlukama jedinica lokalnih samouprava, moći računati na subvenciju do čak pet posto kamatne stope.

- Ovo je nastavak poticanja gospodarskog razvoja pružanjem konkretne financijske potpore poduzetnicima s područja grada Lepoglave kojima je Grad protekle godine, kroz gradski program "Poduzetnik 2", subvencionirao kamatnu stopu na poduzetničke kredite. Tu je mogućnost iskoristilo četvero poduzetnika za što je Grad Lepoglava iz proračuna izdvojio nešto više od 115 tisuća kuna - istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić dodajući da je Grad Lepoglava u prošloj godini pomogao razvoj malog i srednjeg poduzetništva na gradskom području s više od 670 tisuća kuna.

Uz subvencioniranje kamatne stope za poduzetničke kredite, preostali dio sredstava utrošen je za poticanje razvoja gospodarstva oslobađanjem ulagača plaćanja komunalnog doprinosa – 302 tisuće kuna, zatim dodjelom poticaja putem natječaja – 100 tisuća kuna te za sufinanciranje pojedinih razvojnih programa – 155 tisuća kuna.

Navedene gradske potpore gospodarstvenicima također su imale utjecaj na smanjenje broja nezaposlenih na području grada Lepoglave. Naime, početkom protekle godine na području grada Lepoglave bilo je nezaposleno 609 osoba, a početkom 2015. godine broj nezaposlenih se smanjio za značajnih 17 posto.

Komentari