održao se seminar

Grad Lepoglava planira uvođenje modula za pokretanje inicijative "pametnih gradova"

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.07.2017. 07:56

Zadnja izmjena: 07.07.2017. 07:59

Kako stvoriti pametne gradove, koje metode i tehnologije primijeniti da bi zakoračili u budućnost života u urbanim sredinama, glavne su teme seminara kojeg su organizirali Udruga gradova i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, a na kojem je sudjelovao zamjenik gradonačelnika Lepoglave, Hrvoje Kovač.

Osam poznatih američkih kompanija predstavnicima hrvatskih gradova i poduzetnicima, nastojalo je ponuditi postojeća i već implementirana rješenja.

– Američke kompanije koje su danas ovdje u ambasadi vodeće su u pametnim tehnologijama i iznimno su zainteresirane za hrvatsko tržište. Hrvatska ima visoku kvalitetu života i popularno je turističko odredište, a ovom konferencijom nadam se da ćemo doprinijeti boljoj povezanosti, upravljanju i kvaliteti života u gradovima - rekla je u pozdravnom govoru američka veleposlanica Julieta Valls Noyes.

Grad Lepoglava ozbiljno razmišlja o uvođenju pojedinih modula za pokretanje inicijative 'pametnih gradova'. Razgovarao je zamjenik o iskustvima inicijative sa županom Idrije Bojanom Severom prilikom zadnje posjete u Sloveniji.

- Želim da Lepoglava bude jedan od takvih gradova. Možda primjeri San Francisca, Los Angelesa ili Madrida nisu u potpunosti prilagodljivi za Lepoglavu, ali nije to ni poanta jer je svaki grad/općina specifična sama po sebi i ono što funkcionira u jednom gradu ne znači nužno da funkcionira i u drugom – kazao je zamjenik gradonačelnika.

- Osobno smatram da Lepoglava kroz ovu inicijativu i koncept IT rješenja za 'pametne gradove' može poraditi na boljoj i transparentnijoj komunikaciji gradske uprave prema građanima, boljem načinu zbrinjavanja otpada kao i funkcionalnijoj javnoj rasvjeti.– zaključuje Kovač.

Komentari