ZDRAVSTVENI STANDARD

Grad Lepoglava pomaže pri kupnji reanimacijske opreme za potrebe hitne pomoći

Objavljeno: 23.05.2020. 19:56

Zadnja izmjena: 23.05.2020. 20:00

Grad Lepoglava će s 4.500,00 kuna pomoći nabavku reanimacijske opreme za potrebe hitne službe. Riječ je o reanimacijskoj torbi s pripadajućom opremom u koju spada i EKG uređaj. Tu će opremu koristiti ekipe hitne službe stacionirane u Domu zdravlja u Ivancu, a koje inače pokrivaju i područje Grada Lepoglave.

Uključivanje Grada Lepoglave u još jednu nabavku zdravstvene opreme potvrđeno je na sastanku gradonačelnika Marijana Škvarića i ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladena Smiljanca održanom u Lepoglavi. Sastanku je nazočio i glavni tehničar županijskog Zavoda za hitnu medicinu Zoran Žeželj.

- Uključivanjem u nabavku reanimacijske opreme koju će koristiti hitna služba koja djeluje i na području Grada Lepoglave još je jedna gradska aktivnost kojom jačamo zdravstvenu skrb na gradskom području. Grad Lepoglava uvijek je podržavao takve hvalevrijedne akcije i činit će to i u budućnosti, istaknuo je gradonačelnik Škvarić podsjetivši da je Grad Lepoglava prošle godine nabavio automatski električni defibrilator. Riječ je o uređaju za reanimaciju koji je postavljen na vanjskom zidu Doma kulture u Lepoglavi kako bi građanima bio dostupan 24 sata na dan.

Na sastanku gradonačelnika i ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu dogovoreno je organiziranje edukacije za korištenje defibrilatora koju bi, u početku, prošli gradski službenici i djelatnici TKIC-a. Iako je uređaj automatiziran i jednostavan za uporabu te ga u slučaju potrebe mogu koristiti svi građani, lakše će ga i učinkovitije koristiti oni educirani, istaknuto je na sastanku.

Osim toga, dogovoreno je da se defibrilator poveže s hitnom službom koja bi u slučaju njegovog korištenja automatski bila alarmirana. Uz obavijest o korištenju defibrilatora, hitna služba bi dobila njegovu točnu lokaciju te bi tako, ne gubeći vrijeme, mogla žurnije intervenirati.

Komentari