Grad Lepoglava spremila velik broj poticaja za OPG-ove

Objavljeno: 09.02.2011. 14:14

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: ilustracija

Kako bi  spasili krave i stočarstvo,  grad Lepoglava će ubuduće  OPG-ima subvencionirati baš svaku litru isporučenog mlijeka, a subvencionirat će i okrupnjavanje zemljišta

Vlasnici pedesetak najvećih poljoprivrednih gospodarstava lepoglavskog područja (od ukupno 400) idućih će dana na sastancima biti informirani o načinima na koji mogu ostvariti jedan od brojnih poticaja iz gradskog programa poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvitka.

S obzirom na povećan broj OPG-a koji se poljoprivredom više ne bave kao dopunskim izvorom zarade, već im je to glavna djelatnost od koje žive, Grad Lepoglava svojim je poljoprivrednicima ove godine ponudio cijeli spektar poticaja.

Zna li se da je samo lani broj krava na ivanečkom području smanjen za 200, dok je od početka 90-ih do danas „nestalo“ oko 2000 grla, može se reći da stimulativnim poticajima Lepoglava svojim proizvođačima dobacuje pojas za spašavanje.

–  Kako bismo spasili krave i stočarstvo, ubuduće ćemo OPG-ima s 15 lipa subvencionirati baš svaku litru isporučenog mlijeka. Za ovčje i kozje mlijeko isplaćivat ćemo 30 lipa po litri. Za prvotelke vlasnicima isplaćujemo 500 kuna po junici, a u stopostotnom iznosu pokrit ćemo i troškove umjetne oplodnje krava i krmača sa 270, odnosno 230 kuna po grlu – ističe dipl. veterinar Zorislav Rodek, predsjednik Gradskog vijeća.

Subvencije su predviđene i za prodane purane, odojke i brojlere, uz uvjet klanja u ovlaštenoj klaonici. U tom slučaju proizvođači će moći dobiti 30 kuna subvencije za odojke, dvije kune za svakog brojlera i 15 kuna po purećem kljunu. Proizvođači jaja dobit će 0,005 kuna subvencije za svako isporučeno jaje.

– Usto, Grad će OPG-ima s 25 posto sufinancirati osiguranje stoke i nasada. Ispune li država i županija najavu da će se u osiguranje uključiti s istim udjelom , to znači da bi OPG-i trebali snositi samo 25 troškova osiguranja, što bi im bila golema pomoć. U tijeku su pregovori s osiguravateljskim kućama, jer pokušavamo doći do najpovoljnije ponude – ističe Rodek.

Budući da će zbog zahtjeva EU poljoprivrednici morati pohađati obrazovne tečajeve, Grad se obvezao da će svakom polazniku pokriti 50 posto troškova.

Također, OPG-ima će subvencionirati i nabavu voćnih sadnica i aromatičnog bilja, u visini 25 posto njihove nabavne cijene. Tako će, primjerice, nabavu sadnice oraha pokrivati s 25 kuna, borovnice s 10, trešnje, višnje i šljive s 8 kuna, kruške viljamovke 9 kuna itd.

Za okrupnjavanje zemljišta – 1200 kuna po hektaru

Okrupnjavanje zemljišta Grad je spreman subvencionirati s čak 1200 kuna po hektaru, dok je za kapitalna ulaganja namijenio još 50.000 kuna.

Riječ je o poticajima za gradnju plastenika i staklenika, nabavu strojeva i opreme, za punjenje i pakiranje mlijeka, gradnju hladnjača i sl. Za takve programe OPG-i će poticaje moći ostvariti  temeljem posebnog natječaja.

Komentari