Nastavljajući s kampanjom 'Grad Lepoglava - Prijatelj djece', zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač sudjelovao je u Zaboku na savjetovanju 'Holistički pristup zdravlju djeteta - prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme' koje je okupilo preko stotinu stručnjaka i sudionika iz cijele Hrvatske.

Naime, sve je to sa svrhom kako bi se ukazalo i upozorilo na problem debljine u djece te se prioritizirao javnozdravstveni problem debljine djece, koji se  sustavno treba početi rješavati. - Zabrinjavaju opći rizici debljine po zdravlje, ali čuli smo i primjere dobre prakse kako bi zajedničkim snagama utjecali na promjene u usvajanju zdrave prehrane, zdravih stilova života i prevenciji debljine u djece. - rekao je zamjenik gradonačelnika Kovač. Prema istraživanju 'Europske inicijative praćenja debljine u djece', Hrvatska 2015./2016 35% djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, što je poražavajući podatak uzme li se u obzir 2003. godina kada je bilo 21% djece s prekomjernom tjelesnom masom.

Istraživanje ukazuje i na to kako su djeca sve deblja zato što svako treće dijete u školu odlazi autobusom ili ga voze roditelji, također, više od trećine djece ne sudjeluje u sportskim ili plesnim aktivnostima te provode dva ili više sati gledajući TV ili koristeći elektroničke uređaje. - Svi ovih podaci navode na potrebu mobilizacije stručne i šire javnosti kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem - problem debljine djece, sustavno počeo rješavati. - zaključuje Kovač.

Komentari

15.05.2019. 09:23h Zadnja izmjena: 15.05.2019. 09:25