GRAD LUDBREG

Grad Ludbreg izdvojio 383.075 kuna za 33 programa udruga

Objavljeno: 03.03.2021. 19:12

Zadnja izmjena: 03.03.2021. 19:15

Ovih dana započelo je potpisivanje ugovora s organizacijama civilnog društva u Gradu Ludbregu.

Grad Ludbreg je u prosincu prošle godine objavio natječaj, a za 33 programa i projekta koja će biti financirana u 2021. godini Grad će izdvojiti 383.075 kuna.
– Kao i svake godine pristiglo je dosta prijava naših udruga. Grad Ludbreg ima tridesetak aktivnih udruga koje se bave različitim sferama života, od sporta, rekreacije, zdravlja do promocije određenih aktivnosti, brige o starinama, arheologiji, dakle dosta široki dijapazon i interesa a i vrlo široka skupina ljudi koja se kreće u tim udrugama – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić te podsjetio kako je Grad Ludbreg prije nekoliko godina promijenio način financiranja udruga, odnosno uvedeno je projektno financiranje.

Financiranje po projektima

– Dakle, ne financiramo udruge po nekoj tradiciji ili nekim drugim kategorijama, nego isključivo po projektima koji su od interesa grada. Civilna scena u gradu Ludbregu dosta je razvijena, imamo nekoliko doista vrhunskih udruga koje rade punim kapacitetom, okupljaju više od 100 članova i bitni su čuvari tradicije, ali i okupljanja i promišljanja o onome čime se bave – objašnjava gradonačelnik Bilić.
Način prijavljivanja projekta i programa vrlo je sličan traženjima EU kada su u pitanju projekti. Udruge su na taj način stekle važno iskustvo pa se neke odvažuju i same prijavljivati projekte izvan granica Hrvatske.

Istaknuo je kako se nada da će svi prijavljeni programi i projekti biti realizirani na zadovoljstvo članova udruga koji ulažu svoje slobodno vrijeme, ali i na zadovoljstvo svih Ludbrežana i Ludbrežanki.

Udruge su se prilagodile trenutku

U udrugama se pak nadaju da će epidemiološka situacija biti bolja kako bi se moglo nastaviti s redovitim okupljanjima.

- Pandemija je bila velika opasnost za udruge, i ne samo za udruge već i za sportske klubove. Mnogi su bili skeptični da će se puno toga prelomiti i prestati s radom, ali vidimo da udruge polako funkcioniraju i na ovaj pandemijski način, nastoje realizirati programe, imamo i virtualne izložbe, prihvatili su i ove nove tehnologije, ali u principu svi čekaju prestanak pandemije s velikom željom da se ponovno okupe u svojim prostorima ili da ponovno prezentiraju sugrađanima sve ono što su napravili, izvježbali i pripremili. Nadamo se da će ovo proljeće biti prava prilika da se počnemo ponovno družiti i da će se ova sva strpljivost koju smo uložili u pandemiju isplatiti i da ćemo se imati prilike vidjeti na manifestacijama koje naše udruge pripremaju, evo već sigurno i u ovim pandemijskim uvjetima – zaključio je gradonačelnik Bilić.

Komentari