KNJIGE NA KUĆNI PRAG

Grad Novi Marof i Breznički Hum kroz projekt 'Čitanje na kotačima' dobivaju bibliobus

Objavljeno: 18.09.2021. 13:01

Zadnja izmjena: 18.09.2021. 13:03

Putem Poziva "Čitanjem do uključivog društva" u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof dobitnik je projekta pod nazivom "Čitanje na kotačima".

Iza tog naziva krije se nabava bibliokombija odnosno putujuće knjižnice, ali i mnogih aktivnosti čitanja prema kojima će i u udaljene krajeve i naselja redovito dolaziti knjiga. Projekt će se provoditi na području partnera projekta Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum. Posebna pozornost u projektu bit će uključivanje starijih osoba, osoba s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenih žena, odnosno društveno izoliranih skupina. Svrha je projekta povećanje socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti kojima se potiče čitanje i razvija čitalačka kompetencija. Tim je povodom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu jučer potpisan ugovor u iznosu od 2.062.619,02 kuna bespovratnih sredstava.

- Ovim projektom Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof jedina je u Varaždinskoj županiji koja dovodi knjige korisnicima na sam kućni prag. Bibliokombi će knjigom opskrbiti najmanje 500 korisnika te će se ujedno i provoditi promotivni čitalački programi za djecu i mlade budući da oni predstavljaju društvene skupine kod kojih je popularizacija knjige i čitanja važna jer su i dalje u procesu stvaranja životnih navika te osobnog i profesionalnog razvoja – naglasila je ravnateljica novomarofske knjižnice i čitaonice prof. Lidija Zečević.

Ugovore je ravnateljici knjižnice i načelniku općine Breznički Hum Zoranu Hegediću svečano uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Uz ministricu na dodjeli su sudjelovali i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan.

Komentari