OBLJETNICA

Grad Prelog obilježio dan završetka Drugog svjetskog rata na području Međimurske županije

Objavljeno: 06.04.2020. 18:57

Zadnja izmjena: 06.04.2020. 19:15

Grad Prelog se paljenjem svijeća prisjetio dana završetka Drugog svjetskog rata na području Međimurske županije. Na današnji dan, 6. travnja obilježava se Dan oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije, trenutka kada su prije 74 godine jedinice antifašističke koalicije oslobodile Čakovec.

Prelog je oslobođen dva dana prije, 4. travnja, podsjećaju iz Grada Preloga. Svijeće ispred spomenika Palim borcima u parku na Trgu slobode u Prelogu, upalili su predstavnici Grada Preloga te Međimurske županije, gradonačelnik Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki te zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Međimurje je oslobođeno početkom travnja 1945. godine zajedničkom operacijom postrojbi Kalničkog partizanskog odreda Hrvatske, Crvene armije Sovjetskog saveza i armije bugarske vojske. U oslobodilačkom i antifašističkom pokretu aktivno je sudjelovalo 134 stanovnika Preloga, a u borbi ih je ginulo 18. U zatvorima i logorima bilo je zatočeno 30 ljudi. Kućama se nikada nije vratilo njih 25. Od raznih ratnih nedaća život je izgubilo još dvadeset i dvoje Preložana.

Komentari