grad varaždinske toplice

Grad Varaždinske Toplice dobio prestižnu plaketu za lokalitet Aqua Iasae

Objavljeno: 06.05.2022. 18:47

Zadnja izmjena: 06.05.2022. 18:47

Na skupštini međunarodne organizacije EHTTA-e (European Historic Thermal Towns Association) u Španjolskoj, Varaždinskim Toplicama uručena je prestižna plaketa Kulturne rute Vijeća Europe "Ruta povijesnih termalnih gradova".

Plaketa je simbol kvalitete, izvrsnosti i važnosti lokacije i lokaliteta Aqua Iasae unutar europskog kulturnog kruga, ali je plaketa i kruna višegodišnjih nastojanja Grada i Turističke zajednice da se pozicionira na kulturnoj karti Europe i svijeta.

Da bi se ruta certificirala potrebne su barem tri europske zemlje koje baštine isto naslijeđe ili tradiciju, a njima upravljaju specijalizirane međunarodne organizacije s nacionalnim ograncima, a procesom u Hrvatskoj koordinira Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta.

Od 45 certificiranih Kulturnih ruta Vijeća Europe njih 14 prolazi Republikom Hrvatskom, a "Ruta povijesnih termalnih gradova" već je treća ruta koja prolazi Varaždinskim Toplicama, a nakon što su Varaždinske Toplice članice i kulturnih ruta "Rute Rimskih careva i dunavska vinska ruta" i "Rute sv. Martina".

- Više od dvije tisuće godina ljudi dolaze u naše Varaždinske Toplice i našu županiju, kako bi se liječili i uživali u miru i ljepoti prirodnih i kulturnih spomenika. Izvor termalne vode omogućio je Toplicama specifičan razvoj koji je usko vezan uz zdravlje, a sve ono što radimo, radimo na korist svakog sadašnjeg i budućeg stanovnika našeg grada, kao i gosta i turista. Ovo je tek početak, ali veliki zamašnjak i velika obveza, a to je konačno rješavanje imovinsko-pravnih pitanja - rekla je gradonačelnica Dragica Ratković.

Komentari