Širokopojasni internet

Grada Lepoglava i partneri korak bliže širokopojasnom internetu

Objavljeno: 09.10.2023. 18:02

Zadnja izmjena: 09.10.2023. 18:15

Projekt širokopojasnog interneta (PRŠI Lepoglava), koji je Grad Lepoglava s partnerima – općinama Bednja, Vinica, Cestica, Klenovnik i Donja Voća, prijavio na natječaj za izbor operatora koji će preuzeti razvoj odnosno izgradnju brze optičke mreže, uvršten je na listu prihvatljivih prijavitelja.

Konačna lista prihvatljivih prijavitelja za ulaganje u izgradnju pristupnih VHCN mreža u područjima bez širokopojasne infrastrukture, u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja u takvu infrastrukturu od strane operatora na tržištu elektroničkih komunikacija, objavit će se nakon isteka roka za prigovor svim prijaviteljima, navode iz Grada Lepoglave.

Nakon toga slijedi ograničeni poziv na koji će prihvatljivi prijavitelji moći podnijeti prijavu. Poziv će se financirati kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO),  ističu iz Lepoglave.

Razvojem infrastrukture i usluga širokopojasnog pristupa smanjit će se digitalni jaz između urbanih u ruralnih područja što će povoljno odraziti na jednakost prilika svih građana uz stvaranje temelja za jači gospodarski rast i lakši pristup određenim javnim uslugama, dodaju u svom priopćenju.

Inače, prijavu za PRŠI Lepoglava podnio je operater Optix Infrastructure d.o.o. On će na sebe preuzeti odgovornost za projektiranje, izgradnju i operativni rad mreže koja ostaje njegovom u vlasništvu, dok jedinice lokalne samouprave neće trebati ulagati gotovo ništa, već tek inicijalno financirati izradu projekta za prijavu na natječaj, ističe se u priopćenju iz Grada.

Komentari