CKOIE

Građani Grada Varaždina iskazali velik interes za mikrosolare - prikupljeno preko 250 prijava

Objavljeno: 13.09.2019. 08:01

Zadnja izmjena: 13.09.2019. 08:35

Nakon što je Grad Varaždin prije mjesec dana u suradnji s Centrom kompetencija za obnovljive izvore energije (CKOIE) i Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) pokrenuo Javni poziv za iskaz interesa građana za korištenjem tehnologija obnovljivih izvora energije u kućanstvima, prikupljeno je preko 250 prijava zainteresiranih građana, javili su iz varaždinskog CKOIE-a.

- Jako smo zadovoljni odazivom građana, on je čak i iznad očekivanja, pokazuje to da su Varaždinci prepoznali vrijednost ovog projekta i činjenicu da Grad putem nas i ZEZ-a subvencionira izradu projekata. U tijeku je užurbano prikupljanje dokumentacije potrebne za izradu Glavnog projekta i prijavu na Javni poziv Fonda, te izrada glavnih projekata - ističu iz CKOIE-a.

Fond je, ranije od najavljenog, objavio vodič za prijavu na Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju te će već od 18. rujna započeti sa zaprimanjem prijava. Raspoloživa sredstva po pozivu su 20 milijuna kuna, a građani Grada Varaždina mogu za ugradnju sunčanih elektrana krovove svojih kuća dobiti do 40% bespovratnih sredstava, odnosno najviše do 37.500 kuna.

- Radimo na analizi i pripremi glavnih projekata, a paralelno s time zaprimamo daljnju dokumentaciju od zainteresiranih građana. Svakodnevno smo u komunikaciji sa kućanstvima, posao je zapravo prilično opsežan, no cilj je se da čim prije pripremi dokumentaciju za čim više kućanstava - naglasila je voditeljica projekta Sanela Mikulčić te dodala da su prijave za iskaz interesa zatvorene kako bi se mogli posvetiti do sada prijavljenim građanima.

Fond za zaštitu okoliša s programom planira nastaviti i u idućoj godini. Nakon javnog poziva za građane, sličan poziv planiran je i za iznajmljivače i OPG-ove, a u idućoj godini bi slični programi trebali biti dostupni i tvrtkama te lokalnim jedinicama. No, svakako će je u planu i ponavljanje natječaja za kućanstva, tako da će svi građani koji neće proći ovoga puta imati već pripremljen projekt za predstojeće natječaje i to je velika vrijednost koju svojim građanima putem subvencije projektne dokumentacije daje Grad Varaždin

Komentari