Gradi se kanalizacijski sustav vrijedan 90 milijuna kuna

Objavljeno: 17.01.2011. 12:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: lepoglava.net

LEPOGLAVA - Ovog je mjeseca Grad dobio potvrdu glavnog projekta za izgradnju odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda  Grada Lepoglave, čime je napravljan prvi korak u realizaciji ovog projekta kanalizacije. Spomenuti projekt obuhvaća 6 faza u sklopu kojih se mora postaviti pročistač, kolektor te razvodne mreže na području Lepoglave.

Ukupna vrijednost projekta iznosi čak 90 milijuna kuna za kojeg će se sredstva potraživati od Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i od IPARD fonda. Za izgradnju pročistača unutar prve faze, čija je vrijednost 13 milijuna kuna, Grad će aplicirati projekt prema europskom fondu IPARD, koji u sklopu mjere 302 dodjeljuje 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ostatak mora osigurati Grad uzimanjem kredita.

-Ulaskom u Europsku uniju nema razvoja gospodarstva ni daljnje komunalne infrastrukture sve dok se ne riješi pitanje kanalizacije. Uz to, Grad će se potruditi da se sredstvima, koja će dobiti iz europskih fondova i resornih ministarstava, umanji trošak za građane – objasnio je gradonačelnik Lepoglave, Marijan Škvarić.

Cjelokupnim je projektom predviđena izgradnja kanalizacijskog sustava i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 10 tisuća stanovnika, a njegova realizacija pozitivno će utjecati na podizanje životnog standarda stanovništva Lepoglave, unaprijediti lokalno gospodarstvo i turizam, ali i očuvati okoliš, posebice rijeku Bednju.


izvor i foto: lepoglava.net



Komentari