GRAD IVANEC

Gradonačelnik Batinić o pomoći mladima s predstavnicima županijskog Savjeta mladih

Objavljeno: 25.02.2021. 19:20

Zadnja izmjena: 25.02.2021. 19:22

Preporuke jedinicama lokalne samouprave za uvođenje izvanrednih politika za pomoć mladima u situaciji prouzročenoj pandemijom bile su glavna tema sastanka koji je u srijedu, 24. veljače, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić sa suradnicama iz gradske uprave održao s predsjednikom Savjeta mladih Varaždinske županije Lovrom Lukavečkim i članom Mihaelom Slunjskim.

Naime, korona je na razne direktne i indirektne načine otežala školovanje, život i poslovanje mlade generacije, a osobito srednjoškolaca, studenata i mladih poduzetnika te ljudi koji izlaze iz sustava školovanja i kojima predstoji zapošljavanje. Stoga je Savjet mladih izradio prijedloge za gradove i općine o tome kako im pomoći te ih implementirao u preporuke koje idu u pravcu olakšavanja njihova položaja dodjelom raznih subvencija, novčanih potpora, olakšica i drugimpogodnostima, a koje je na sastanku šire obrazložio Lukavečki.

U razgovoru o toj tematici konstatirano je da Grad Ivanec predložene preporuke u većini točaka već provodi.

- Grad studentima dodjeljuje stipendije u iznosu od 800 kuna, za deficitarna zanimanja, a od 1. siječnja ove godine tzv. socijalne stipendije povećao je na 700 kuna. Mladim poduzetnicima olakšava se start u svijet rada benefitima koje ostvaruju ulaskom u Poduzetnički inkubator. Tomu treba dodati i značajne olakšice koje mogu ostvariti kroz redovite programe poticanja poduzetništva. Također, značajne olakšice Grad im odobrava i kroz Program mjera za poticanje stambenog zbrinjavanja, koji trenutačno koristi 49 mladih ljudi, a bit će ih još – obrazložio je gradonačelnik Batinić. 

- Što se tiče vašeg prijedloga da se ugostiteljskim objektima omogući besplatno proširenje terasa na javne površine, tu mjeru je Grad Ivanec uveo još prošle godine i ona je i dalje na snazi. Omogućili smo je svim zainteresiranim ugostiteljima i slastičarnicama – dodao je gradonačelnik te spomenuo i druge načine na koje Grad ide na ruku mladima kroz sportske i druge programe.

Bilo je razgovora o tome da se studentima olakša otplata studentskih kredita. Tu mjeru, kazao je Batinić, Grad Ivanec zasad nema. Još prije nekoliko godina bilo je predloženo njeno uvođenje na način da Grad sufinancira kamatu na studentske kredite, međutim tadašnji koalicijski partner taj prijedlog nije prihvatio pa tako nije došlo ni do njegove realizacije.

 

Komentari